Verdens minnedag for trafikkofre: En dag til ettertanke i Bodø

– Vi vet at de aller fleste nordlendinger på en eller annen måte er berørt av trafikkulykker. Enten har de selv vært involvert, eller de kjenner noen som er blitt hardt skadd eller drept i en ulykke. Å ha en dag for å minnes dem vi har mistet og støtte dem som ble igjen, tror…

Søndag 19. november markerte Trygg Trafikk Nordland FNs Verdens minnedag for trafikkofre. Dette er en offisiell dag som blir markert over hele verden.  

17 kors og 32 lykter – for dem vi har mistet og de hardt skadde 

Politistudenter bar 17 kors fra fylkeshuset og ned til Stormen bibliotek i Bodø denne søndagen. Korsene representerer mennesker som omkom, fra november i fjor til november i år. – Dette er mennesker som var umistelige – for deres barn, ektefeller, bestevenner og kollegaer. Mennesker som er dypt savnet – de er ikke bare tall i statistikken, understreker Vassbotn. Etter politistudentene, fulgte andre frivillige med 32 lykter. Disse symboliserte mennesker som har fått livet dramatisk endret på grunn av trafikkulykker.  

Til ettertanke for forbipasserende i Bodø sentrum 

Politistudenter, frivillige, fylkesråden for samferdsel, representanter fra nødetater og andre som jobber med trafikksikkerhet i Nordland og Trygg Trafikk, sto foran Stormen bibliotek i tre kvarter i stillhet og med andakt.  – Du kjenner det godt i kroppen når du er med på en markering som dette. 17 kors og 32 lykter representerer mange mennesker og skjebner. Folk kom bort til oss og stilte spørsmål – ganske lavmælt. Det er tydelig at markeringen gjorde inntrykk på folk, og vi vil tro de tar med seg dette videre. Alle har noen de vil savne, sier Vassbotn.  

En følelsesladet minnestund i Stormen bibliotek 

Inne i Stormen bibliotek holdt Trygg Trafikk og samarbeidspartnere en minnestund.  Det er vanskelig å ta innover seg. Noen har mistet nær familie, kanskje sin mann, eller kone, sin sønn, datter, barnebarn, bestevenn … Og det kan være en arbeidsgiver som har mistet sin ansatte, eller en skole som har mistet sin elev eller student. Når en ulykke skjer, er det et helt samfunn som blir berørt, sa Marianne Dobak Kvensjø, fylkesråd for samferdsel i Nordland.  – Denne markeringen og minnestunden i etterkant, har vi som en mulighet for å minnes alle de omkomne. Det skal være en støtte for pårørende, trafikkskadde og yrkespersonell som til daglig arbeider med trafikkulykker, sier Marianne S. Bakos, regionmedarbeider i Trygg Trafikk Nordland.  England Brooks sto for stemningsfulle musikalske innslag sammen med Håkon Møller på piano og gitar.  – Jeg har brukt veldig lang tid på å velge sanger til denne sammenkomsten. Jeg har vært engstelig for å velge feil, rett og slett. Men jeg har valgt fem sanger som jeg tror er fine toner for å minnes, savne og tenke på dem vi har mistet, og dem som er skadd. Men det er også sanger jeg tror vi kan bruke til å hylle det livet vi alle skal leve videre, sa Brooks før musikken innledet det hele.  Kari Vassbotn og Marianne Dobak Kvensjø holdt appeller mellom sangene, og det ble tre kvarter med ettertanke, følelser og litt tårer for flere.  – Alle har noen de vil savne og ingen har noen å miste. Med en markering som dette, så får vi konsekvensene av en trafikkulykke tett på oss. Statistikken her er menneskeliv, avsluttet Vassbotn da vi forlot lokalet.