to barn i baksetet på en bil. Sitter i bakovervendte bilstoler.

10 tips som gjør bilturen tryggere

….og morsommere! Skal du kjøre langt med barna i ferien? Sett av litt tid til planlegging og legg omtanke i pakkingen. Her er våre beste tips for å skape en god og trygg biltur for hele familien.

1. Sikre riktig

Første bud er å sikre barna og deg selv! Sørg for at barnesetene er godkjent etter barnas vekt og høyde. Er blistolen liten? prøv www.bilstolvelgeren.no, et hjelpemiddel for å finne riktig bilstol basert på barnets vekt, høyde og alder.

Ta alltid beltesjekken når dere setter dere i bilen: sjekk at barnesikringsutstyr og belter brukes riktig av alle i bilen. Beltet skal være stramt og ligge tett inntil kroppen. Hoftebelte skal ligge over hoftene og  skulderbeltet skal ligge godt inn på skulderen. Les mer om beltesjekken og se hvordan sikkerhetsbeltet skal ligge.

2. Reis på barnas premisser

Gjør turen til et hyggelig minne for både små og store, og husk at bilturen også en en del av ferien. Finn steder langs ruta hvor dere kan stoppe og barna kan få brukt litt energi. Velg gjerne stoppesteder der det er lekeplass og grøntområde. Er været dårlig, finn en hyggelig veikro eller pakk en niste på forhånd.

3. Tyngste nederst

Tunge ting skal pakkes lavt og ligge nærme bakseteryggen i bagasjerommet. Da får ikke bagasjen rom til å akselerere under en bråstopp. Det kan være lurt å kjøpe et gitter som går fra bakseteryggen opp til taket. Gitteret kan forhindre at gjenstander blir kastet fra bagasjerommet inn i bilens kupé.

4. Sørg for underholdning

God underholdning får tiden til å fly! Forbered bilturen slik at dere har aktiviteter som ikke krever store harde gjenstander. Husk også at en lydbok kan være hyggelig selskap og god underholdning for store og små. Er dere uenige, bruk gjerne hodetelefoner!

5. Følg fartsgrensene og veien

Regn med kø og forsinkelser på store utfartsdager. Ikke la deg friste til å kjøre etter klokken. Hold deg til fartsgrensen og anpass farten etter forholdene. For å unngå å bli distrahert, aktiver bilmodus på telefonen.

6. Vær uthvilt

Som sjåfør har du stort ansvar og derfor er det viktig at du er frisk og rask til kjøringen. Det er lov å ta seg en hvilepause underveis.

7. Uten mat og drikke, duger helten ikke..

Det er lett å glemme at både du og barna trenger nok drikke og inntak av mat. Er du sulten eller dehydrert er du en mindre konsentrert sjåfør. Pakk en god niste og sørg for at både drikke og snacks for store og små er tilgjengelig. Hvis det er fare for kolonnekjøring, er det viktig å pakke slik at man har utstyr, mat og drikke tilgjengelig.

8. Unngå bilsyke

Blir barna bilsyke bør du forhøre deg på et apotek før du legger av gårde. Det finnes flere hjelpemidler. Vær også bevisst på kjørestil, matinntak og temperatur i bilen.

9. Fido vil ikke fly!

Sørg for at hunden også er sikret riktig i bilen. En løs hund på 20 kilo vil få en vekt på 786 kilo ved en bråstopp i 50 km/t. 786 kilo vil du ikke ha i hodet! Store hunder bør være sikret i egne transportbur inntil bakseteryggen i bagasjerommet.

Andre dyr i bur bør også plasseres i bagasjerommet, inntil seteryggen. Små hunder eller andre dyr i små bur kan eventuelt plasseres på gulvet foran ett av passasjersetene.

10. Nyt ferien

Spis god mat, og skap gode ferieminner sammen!


Spørsmål og svar om biltur med barn