Barn feilsikret: Beltet under armen. I tillegg er det et lite barn som sitter på bilpute.

Slik sikrer du barnet ditt riktig i bil

De tre viktigste tingene du må tenke på for å sikre barnet ditt riktig i bilen:bruk beltet riktig, benytte barnesikringsutstyr som passer barnet, og sørge for at monteringen er riktig. Her finner du rådene. Barnet på bildet er feilsikret!

1 av 5 i alderen 1-9 år feilsikres i bil, viser kontroller utført av politiet og Trygg Trafikk (2023). De fleste bruker sikkerhetsbeltet feil.

Sørg for at beltet blir brukt riktig, og at utstyret er riktig i forhold til barnets vekt, høyde og alder, i tillegg må barnesikringsutstyret være riktig montert.

1. Ta beltesjekken!

1. Stramt og tett

Bildet viser barn som sitter med belte i bilstol stramt og tett på kroppen. Tekst som poengterer det.
Foto: Morten Brakestad. Riktig beltebruk – stramt og tett på kroppen.

Ta av eller åpne opp tykke ytterklær slik at beltet kommer så tett inntil kroppen som mulig. Husk at beltene ikke skal være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

2. Ned på hoftene

Beltet i bilstol, beltestol eller bilpute skal ligge med på hoftene.
Foto: Morten Brakestad. Beltet skal ligge med på hoftene.

Både voksne og barn plasserer ofte hoftetbeltet feil. Det blir liggende på magen og ikke hoftebenet. Hvis beltet ligger for langt opp kan beltet potensielt gjøre stor skade i en kollisjon.

3. Godt inn på skulder

Beltet må ikke plasseres under armen, bak ryggen, eller på overarmen, det kan potensielt gi store skader. Hovedregelen er at sikkerhetsbeltet skal plasseres på kroppens harde områder, skulder og hofte.

2. Riktig utstyr til barnet

Det er viktig å bruke sikkerhetsutstyr som passer barnets vekt, høyde og alder. Bilstolene er godkjent etter vekt og/eller høyde. Barnet må være innenfor grensene når nytt utstyr skal tas i bruk. 

Bakovervendt er best for de minste!

Både forskning og reelle ulykker har vist at bakovervendt er det beste for små barn. Selv om barnet, ut fra vekt og høyde, kan flyttes over til beltestol er vår sterke anbefaling å sikre barnet bakovervendt så lenge som mulig.

Er du usikker på hvilken type bilstol barnet ditt trenger? 

Nettsiden bilstolvelgeren.no anbefaler riktig type bilstol til barnet ditt basert på barnets vekt, høyde og alder. 

Beltestol og bilpute krever mer av barnet

Selv om barnet er innenfor vekt og høydegrensene så betyr det ikke at barnet vil sitte riktig i en beltestol. Hvis barnet ikke har lange nok lår og ikke får en naturlig bøy i knærne, er det fare for at barnet dytter seg fremover under kjøreturen, for å sitte mer komfortabelt. Da blir beltet blir liggende over magen og ikke hoftene. Skulderbeltet vil kunne ligge feil og barnet kan vris ut av beltet i en kollisjon. 

Det krever også modenhet av et barn å skulle sitte riktig i en beltestol fordi barnet har større frihet til å endre sittestilling og beltets plassering. Hvis barnet ikke klarer å sitte riktig under hele kjøreturen er det best å bytte tilbake til bakovervendt bilstol. Her kan du lese hvordan du tester om barnet er moden nok for beltestol eller bilpute.

Trygg Trafikk anbefaler at barn sitter bakovervendt så lenge som mulig, minst til 4-5 år. Barnet i bildet er 5 1/2 år, 120 cm lang og 23 kg. 

3. Montering – følg bruksanvisningen

Sørg for å montere utstyret slik det står i bruksanvisningen. Hvis det er vanskelig, eller du er usikker, mange forhandlere hjelper gjerne til! Eller du kan kjøre innom å så kontrollert at det er riktig.

Barn i forsetet – slå av airbagen

Det er forbudt å plassere et bakovervendt barnesete i forsete med airbag. Barnet kan bli alvorlig skadet og i verste fall drept hvis airbag utløses. 

Barn lavere enn 140 cm som sitter forovervendt bør heller ikke sitte i forsete med airbag. Eneste unntak er hvis bilprodusenten sier noe annet. Sjekk brukermanualen eller kontakt bilprodusenten hva som gjelder for din bil. Mer om barn i bil og airbag.