Tryggest bakovervendt.

Slik jobber Trygg Trafikk med barn i bil

Vårt mål er at alle barn sikres riktig og på best mulig måte i bil. Vi arbeider med tematikken på mange ulike måter. Under finner du en oversikt over eksisterende kampanjer og en del av tiltakene.

Tellinger

Siden 2010 har Trygg Trafikk sammen med blant andre Politiet kontrollert hvordan barn i alderen fra 1 til 4 år sitter i bil.

Tallene har gitt grunnlag for måltall i nasjonal tiltsaksplan og gir en pekepinn for antallet barn som sitter bakovervendt.

I 2021 ble det for første gang gjennomført kontroller av feilsikring hos aldersgruppen 1-9 år. Metoden er utarbeidet i samarbeid med Ipsos. Resultatene for 2023 viste at 21 % av barna var feilsikret i bil. det var feil bruk av sikkerhetsbeltet som var det største problemet.

Les om tellingene i 2023.

Bilstolvelgeren

Bilstolvelgeren er et verktøy som skal hjelpe foreldre med å velge riktig type bilstol til barnet sitt, basert på barnets vekt, høyde og alder. Foreldrene får også tips til hva de bør gjøre når nytt utstyr skal kjøpes inn, samt hvordan sørge for at barnet er sikret riktig.

Bilstolvelgeren er uavhengig av produsentene. Svaret du får gir deg tips til hva du kan spørre etter i utstyrsbutikken.

Besøk bilstolvelgeren.no

Informasjonstjeneste

Riktig sikring av barn i bil er komplisert, og hvert år kontakter flere hundre foreldre oss. Vi gir gjerne generelle råd og anbefalinger, men har du konkrete spørsmål om enkelte bilmodeller og bilstoler, ta kontakt med forhandler. Trygg Trafikk anbefaler ikke bestemte produsenter eller bilstoler fremfor andre.

Ønsker du hjelp? Kontakt oss på barnibil@tryggtrafikk.no, Facebook eller telefon: 22 40 40 40.

Kampanjer

Bilde fra 80-tallet som viser soveplasser i baksetet på en bil.

Alt var ikke bedre før

2020 var startskuddet for kampanjen «Alt var ikke bedre før». Vårt mål med kampanjen er å minne folk på at selv om mange ting var bedre før, så gjelder ikke det barns sikkerhet i bil. I tillegg så ønsket vi å få samlet bildedokumentasjon på hvordan sikring var får i tiden. 

Besøk kampanjesiden her!

Tryggest bakovervendt.

Butikkampanjen «Tryggest bakovervendt» 

I perioden 2010 til 2019 har Trygg Trafikk hatt butikkampanjen «Tryggest bakovervendt». Sammen med mange flinke utstyrsbutikker har vi i kampanjeperioden hatt ekstra fokus på sikring av barn i bakovervendt bilstol. Målet har vært å gi informasjon om hvorfor man bør velge bakovervendt bilstol. 

Barnehagekampanjen «Barn i bil på 1-2-3»

Barn i bil på 1-2-3 er en kampanje som gjennomføres i barnehagen. Målet er å øke kunnskapen til foreldre og ansatte om riktig sikring av barn i bil. Kampanjen går over 14 dager, og er todelt; riktig sikring av barn bakovervendt, og riktig bruk av beltestol. Disse fylkene har kampanjen: Viken, Møre og Romsdal, Rogaland og Vestfold.

Ønsker du kampanjen i din barnehage? Ta kontakt!

#voksenpoeng

#Voksenpoeng er tre korte filmer som spiller på omvendte roller mellom voksen og barn. Filmene beskriver tre vanlige feil hos barn som sitter i beltestol eller på bilpute.

Filmene kan du se her:
«Tykke klær under beltet» (YouTube).
«Belte under armen» (YouTube).
«Beltesjekken» (YouTube).

Noen kamper er verdt å ta

I 2018 kom filmen «Noen kamper er verdt å ta». Filmen beskriver den situasjonen vi foreldre ofte opplever. Det er mange kamper og diskusjoner hver dag, men kampen om sikring i bil er verdt å ta.

Filmen «Noen kamper er verdt å ta» kan du se her (YouTube).

If forsikring logo
If forsikring

Samarbeidspartner

Samarbeid om et felles mål

If forsikring støtter Trygg Trafikks informasjonstjeneste om riktig sikring av barn i bil.

Fra 2010 har vi samarbeidet om kampanjen «Tryggest bakovervendt», og andelen som sikrer barna bakovervendt har økt fra 20 til 49,3 prosent på fem år. Den skadereduserende effekten ved å være sikret bakovervendt er på 90-95 prosent, sammenlignet med å være usikret.