Barn i bakovervendt bilstol.

Slik kjøper du riktig bilstol

Det er fem faktorer du bør ta hensyn til når du skal velge bilstol: barnets høyde, vekt, alder og sittekomfort, samt hvorvidt bilstolen passer til din bil. Alle barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, til minst 4-5 år.

1. Hvor gammelt er barnet? 

Alder avgjør hvorvidt barnet bør sitte fremovervendt eller bakovervendt. Barn bør sikres bakovervendt til de er minst 4 år og helst enda lengre så lenge de passer i en bakovervendt stol. Selv om barnet er fysisk stort nok for et fremovervendt sete så er den indre beinbygningen og muskulaturen for svak for det trykket en kollisjon innebærer, også ved lave hastigheter. 

2. & 3. Hva er barnets vekt og høyde?

Bilstoler opererer med vektklasser (ECE R44.04) eller høydeklasser (R129/i-Size). For å finne riktig bilstol må du vite hvilken vektklasse eller høydegruppe ditt barn tilhører. 

Før du går i butikken kan benytte www.bilstolvelgeren.no. Den forteller deg hvilken type bilstol barnet bør ha. Trygg Trafikks bilstolvelger er en nettressurs som basert på barnets vekt, høyde og alder gir deg anbefaling på type bilstol barnet bør ha. 

4. Hvordan sitter barnet i bilen?

Ingen barn er like, derfor er det viktig å finne et sete som passer ditt barn. Ved å prøvesitte bilstolen ser du om barnet sitter godt og trygt. 

5. Passer bilstolen i din bil?

Ta også med bilen når du drar til butikken, så vet du at bilstolen står bra i din bil. Det går også an å se om setet er godkjent for din bil ved å sjekke bil-listen til bilstolen du har valgt. 

Spørsmål om kjøp av barnesikringsutstyr


Tips og råd til sikring av barn i bil

Her finner du Trygg Trafikks anbefalinger når det kommer til sikring av barn i bil:

Baby i bil

Småbarn i bil 0-5 år

Større barn i bil 5-12 år