Ulike rusmidler: alkohol, medisiner og narkotika.

Slik påvirker rus deg i trafikken

Faren for å utsette deg selv og andre for ulykker øker i takt med hvor påvirket du er. Fart og rus er en livsfarlig kombinasjon. Selv små mengder gjør deg ukonsentrert og treg i oppfattelsen.

Er du ruset, tar du mindre gode valg i trafikken. Overstiger du grensen på 0,2 for promille, kan du miste førerkortet. En halvliter øl eller ett glass vin kan gi promille på 0,2 eller mer, avhengig av vekten din, kjønn, dagsform og hvor raskt du drikker.

Politiet har fått bedre utstyr til å avdekke  alle typer rus i trafikken, som narkotika og medisiner.

Dårlig syn og koordinasjon 

Rusen påvirker sanser du er avhengig av i trafikken. Synet ditt svekkes og du blir fort trøtt og sløv. Koordinasjonsevnen blir så som så, og du blir dårligere til å bedømme avstand. Det kan bli fatalt, både for deg og andre trafikanter.  

La kjøretøyet stå 

Har du planer om å ta deg noen glass, planlegg hvordan du kommer deg hjem. Selv om det kun er en kort tur, må du la kjøretøyet stå.  

Du har også et ansvar for å si ifra til andre som vurderer å kjøre når de har ruset seg. Mistenker du at noen kjører ruset, meld fra til politiet.

Alkohol etter en ulykke

Vær oppmerksom på at dersom det skjer en ulykke, eller kjøringen din har forårsaket en skade som kan føre til politietterforskning, skal du verken innta alkohol eller annet berusende/bedøvende middel i de første seks timene etter at du har parkert (vegtrafikkloven § 22).

Promille dagen derpå

Husk også at promillen kan sitte i kroppen dagen etter. Vær sikker på at du er kjørbar, selv om formen føles fin. Er du usikker – ikke kjør. Du kan eventuelt teste ut promillekalkulatoren til Ung i trafikken.

Ønsker du mer informasjon om rus og bilkjøring? Se MA Rusfri Trafikk.

Kunnskap om rus og trafikksikkerhet

lurer du på hva vi mener om rus i trafikken? Her finner du vår policy.