Hvordan velge riktig sykkel til barn? 

Å velge riktig sykkel til ungene er avgjørende for at de skal få et godt forhold sykling. Sykkelens vekt, størrelse og utstyr har betydning for barnets mestringsfølelse og trygghet på sykkelsetet. 

Riktig størrelse på barnesykkelen

Når barn skal få sykkel, bør dere velge sykkelstørrelse tilpasset høyden på barnet. La barnet prøve sykkelen og sjekk at det når ned til bakken med bena når det sitter på setet. Det er lurt for mestringen og sikkerheten til barnet å kjøpe en sykkel som passer her og nå. Da blir det lettere å starte og stoppe sykkelen. Det kan være fristende å velge en sykkel som er litt for stor og som barnet kan vokse inn i, men for store hjul kan gjøre det ekstra utfordrende å holde balansen og styre sykkelen. Vær obs på at en lett sykkel er enklere å manøvrere, og at lave gir gjør det lettere å trå og dermed også oppleve mestring når barn skal lære å sykle.

Krav til sykkelen

Uansett om dere kjøper barnesykkelen ny eller brukt, må den tilfredsstille kravene som er påbudt ved sykling på offentlig vei: Sykkelen må ha: 

En fungerende ringeklokke

Rød refleks bak og hvit/gul refleks på pedalene,

 To separate bremser

Hvitt lys foran og rødt bak ved sykling under dårlig sikt og mørke

Bremsene bør i tillegg være tilpasset barn og virke mykt slik at barnet kan stanse kontrollert når de trykker inn bremsen.

Hvordan ser vi at sykkelen har blitt for liten?

Barn skal ikke vokse inn i sykkel, men det skal vokse ut av de. Hvis du ser at tråkket blir tyngre og knærne begynner å nærme seg styret når barnet sykler, bør du justere opp setet eller skaffe en større sykkel. Det kan være lurt å kjøpe brukt eller selv selge utvokste sykkeler videre.

Bremser, dekk og pedaler 

Unngå for mye luft i dekkene. Myke dekk gir bedre grep, komfort og sikkerhet. Lette barn trenger uansett ikke mye luft i dekkene. 

Vær obs på at glatte pedaler kan være en utfordring dersom sykkelen har plastpedaler. Er det vått ute blir disse blir ofte glatte i møte med våte sko. 

Tips før du kjøper den første sykkelen til ungene 

  1. Sørg for at sykkelen er godkjent i henhold til loven 
  1. Se til at størrelsen på hjulene passer ditt barns alder 
  1. Vekt er viktig! En lett sykkel er enklere å manøvrere 
  1. Kjøp en sykkel barnet er komfortabel med og som barnet liker 
  1. Husk hjelm 

Det kommer til å bli noen skrubbsår på knær og håndflater, men barn som faller på sykkel, faller heldigvis ikke så høyt. Et godt tips er å bruke sykkelhansker som ekstra beskyttelse