Voksne som holder hender i mørket, med lysomriss som illusterer refleks.

Refleks

Refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha! Med refleks blir du synlig i trafikken. Bruk alltid refleks som beveger seg når du går, og husk å bruke to reflekser, en på hver side, slik at du er synlig fra flere kanter. 

Kjøp CE-merket refleks!

Reflekser er personlig verneutstyr (PVU) og skal beskytte deg mot risiko som kan true helse eller sikkerhet. Reflekser som ikke fungerer som de skal kan gi falsk trygghet. Det finnes nå kun en standard for refleks til personlig bruk. Se alltid etter refleks merket med CE EN17353 (evt CE EN17353:2020) når du kjøper refleks. Les mer om CE-merket refleks her.

Må du bytte refleksen?

Refleksvesten er en forbruksvare som bør byttes ut. Har du vasket refleksvesten ca 20 ganger bør du kjøpe en ny fordi reflekseffekten avtar. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er 2-3 år gamle. Refleksbrikker og refleksbånd går ikke ut på dato, men møkk og riper svekker reflekseffekten.

Sjekk refleksen din!

Er du usikker på om refleksvesten din fortsatt kan brukes? Du kan teste reflekseffekten ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom for å se om den fortsatt lyser godt. Best effekt får du ved å holde lommelykten på høyde med hodet ditt. Sammenlign gjerne effekten opp mot en ny refleks.

Våre beste reflekstips

  1. Fest refleks på alle jakker og bagger
  2. Legg refleksbånd i skoene
  3. Bruk refleks som beveger seg når du går, da synes du best
  4. Bruk minst to reflekser slik at du er synlig fra alle kanter
  5. Heng refleksen i knehøyde eller bruk slapwrap på bein
48%
Antall voksne som bruker refleks – Lenke til underside

2 istedenfor 10 sekunders reaksjonstid

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Selv om de fleste av oss vet at det er svært viktig å bruke refleks, viser undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker det. De voksne blant oss er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Vår reflekssatsning

Refleksdesignere 

Hvert år samarbeider vi med en designer som lager årets refleksdagrefleks. Refleksdesigneren for i år avsløres til høsten. Refleksen kan kjøpes i utvalgte nettbutikker. 

BYTT- Her finner du oversikt over de ulike designerne, og deres reflekser. 

Refleksdagen 

Refleksdagen markeres over hele landet hver tredje torsdag i oktober hvert år. I 2023 markeres refleksdagen torsdag 19. oktober. Målet er å minne folk på å bruke refleks. Alle kan være med og både skoler, barnehager, bedrifter og organisasjoner engasjerer seg sterkt. 

BYTT- Les mer om refleksdagen. 

Den store refleksjakten 

Hvert år inviteres barn fra flere steder i landet til å være refleksagenter. Som refleksagenter kan barna kontrollere voksnes refleksbruk, jakte på reflekser i huset eller teste reflekser. På Barnas trafikklubb finner du oversikt over aktiviteter som kan gjennomføres i forbindelse med refleksdagen. 

Se mer på Barnas Trafikklubb

Bare 48 prosent bruker refleks i mørket. Refleks er det beste du kan bruke for å gjøre deg synlig i mørket, både i by og på landevei.

BYTT- Refleksbruk og synlighet