Refleksbruk og synlighet

Bare 48 prosent bruker refleks i mørket. Refleks er det beste du kan bruke for å gjøre deg synlig i mørket, både i by og på landevei.

Fra 2 til 10 sekunder!

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold, mens du med refleks synes på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder til å reagere, det kan være forskjellen på liv og død.

Flest ulykker i byene

De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Gatebelysning skaper falsk trygghet

Mange tror at det ikke er nødvendig med refleks når de går i områder med gatelys. Det er galt. Selv om du ser bilen, ser ikke bilisten deg. Derfor er det en billig livsforsikring å alltid bruke minst én refleks når du er ute og går i mørket.

48 prosent bruker refleks når de er ute og går

Trygg Trafikk gjennomfører årlige tellinger av refleksbruk blant voksne fotgjengere i samarbeid med Fremtind. Vi registrerer hvor mange som bruker refleks, fordelt på kjønn, trafikkmiljø (sentrum og landevei) og fylke.

Det var en liten økning i bruken av refleks i 2022 sammenlignet med 2021. Økningen var størst i Trøndelag og Vestfold Telemark. Likevel mener vi det er for få som bruker refleks.

Trygg Trafikk jobber mot et mål om at 53 prosent av alle fotgjengere skal bruke refleks i mørket innen 2026. Reflekstellingene for 2022 viste at 48 prosent av oss bruker refleks når vi er ute og går i mørket. Det er en økning fra 46 prosent fra året før.

Fortsatt går over halvparten av oss uten refleks 

Over halvparten av oss går fortsatt uten refleks i mørket. Å være synlig i trafikken er at ansvar som ligger på enhver trafikant enten du går, sykler eller kjører bil.

Sammen med Ipsos har Trygg Trafikk gjennomført over 26.800 registreringer over hele landet i uke 44-48 i 202. 

Refleksbruken øker på landevei

Det er i sentrumsstrøk av refleksbruken øker, fra 36 prosent i 2021 til 41 prosent i 2022. Reflekstellingene viser at det er store forskjeller mellom de ulike fylkene. Best ut er Nordland med en refleksandel på hele 53 prosent i sentrumsstrøk. Til sammenligning er det kun 26 prosent som bruker refleks i sentrumsstrøk i Oslo og Agder. 

På landevei er det en liten nedgang i refleksbruken fra 56 prosent i 2021 til 54 prosent i 2022. Flinkest er vi til å bruke refleks langs landeveien i de nordligste fylkene med en andel på 72 prosent i Nordland og på bunn finner vi Oslo og Rogaland med en andel på 41 prosent.  

Refleksbruk i fylkene 2022

Fylke Andel som bruker refleks
Agder 35 %
Innlandet 58 %
Møre og Romsdal 45 %
Nordland 62 %
Oslo 34 %
Rogaland 39 %
Troms og Finnmark 53 %
Trøndelag 58 %
Vestfold og Telemark 48 %
Vestland 52 %
Viken 44 %
Landsgjennomsnitt 48 %

Faktafilm om refleks