Småbarn i bil

Når barnet enten har vokst ut av babystolen, kan sitte selv eller har nådd stolens grenser for høyde eller vekt, er det på tide å bytte til en småbarnstol.

Småbarnstolen er det andre setet barnet trenger. Vi anbefaler å bruke et bakovervendt barnesete så lenge som mulig, til barnet er minst fire år gammelt, og helst mye lengre.

Små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. For et lite barn kan hodet være rundt 1/4 del av kroppsvekten, mens det for oss voksne er snakk om cirka. 6 prosent. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet. Det betyr at de trenger en annen beskyttelse enn oss voksne.

Se hvorfor bakovervendt er det tryggeste:

Kjøpe ny bilstol

Når dere skal kjøpe nytt utstyr, anbefaler vi å ta med både barn og bil til butikken. Da får dere prøvd bilstolen før kjøp og vet at den passer i deres bil og til deres barn. Les gjerne tester av bilstoler på forhånd, vi anbefaler å se på Plus-testen.

Det finnes utstyr som gjør at barnet kan sitte lenge bakovervendt. I mange år var øverste grensen på bakovervendte bilstoler 25 kg. Men det har siden 2020 endret seg, nå finnes det flere bilstol som kan brukes opp til 125 cm eller 36 kg.

Bilstolen må enten være godkjent etter ECE R44 eller R129. Det gjelder alle bilstoler til bruk i Norge. For mer informasjon se vår guide om bilstoler.

ISOfix eller beltemontert?

Det skilles mellom stoler som festes med ISOfix og stoler som festes med bilens bilbelter. Begge deler er like sikkert ved riktig montering. Sett av god tid første gang setet skal monteres i bilen, og be eventuelt forhandler om hjelp.

Stolene som er ISOfix-festet, er som regel godkjent opp til 18 kg eller 105 cm, men det har kommet utstyr som kan brukes til 125 cm eller 23 kg med isofix. Mange beltemonterte bakoverendte bilstoler er godkjent å bruke opp til 25 kg eller 125 cm/32 kg.

Lurer du på hvilken lengde barnet kan ha i en bilstol godkjent etter vekt? Forbrukerrådet har spurt produsentene.

Helning på bilstolen

Småbarnstolen bør ha en helning på ca. 30 grader eller brattere. 0 grader er når barnets rygg er loddrett.

Det er viktig å bruke beltet riktig

For at bilstolen skal fungere best mulig, må beltene strammes godt rundt barnet. Det beste er å ta av eller åpne yttertøyet slik at beltet
ligger nært kroppen. Husk at beltene ikke skal være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig. Hvis du opplever at beltet sklir av skulderen eller barnet tar det av, kan en beltesamler være til hjelp.

Forsikringsselskapet Folksam i Sverige har gjennomført tester med og uten tykke ytterklær. Se hvor stor forskjell det er når barnet har på tykke vinterklær (YouTube, nyhetssak fra TV4).

Når har barnet vokst ut av bilstolen?

Småbarnstolen er for liten når øverste del av barnets øre er på linje med stolens høyeste punkt, eller når vekt- eller høydegrensen på bilstolen er nådd.

Vi anbefaler at barnet sikres bakovervendt så lenge som mulig. Barnet vil vokse mye de første årene, og for noen vil det være nødvendig å bytte til større småbarnstol i løpet av perioden.

Når kan barnet snus til forovervendt bilstol?

Mange foreldre lurer på når barnet kan snus og gå over til beltestol. Vi anbefaler at barn sitter så lenge som mulig bakovervendt. Beltestolen er beregnet på større barn. Sammenliknet med en 3 åring, vil kroppen til en 5 åring både være lengre og mer utviklet. Det gjør at barnet tåler bedre å sitte forovervendt i en kollisjon, samt at beltet ligger riktig på barnet.

Som bildet viser kan barn sitte lenge bakovervendt. Gutten er 5 1/2 år, 23 kg og 120 cm. Bøyde ben er ikke farlig.

Både kropp og hode må være utviklet

For små barn er det vanskelig å sitte riktig i en beltestol. Lengden fra rumpe til knehas er for kort og det blir ubehagelig. Det kan føre til at barnet dytter seg fremover slik at beltet blir liggende over magen og ikke hoften. Skulderbeltet vil kunne ligge feil og barnet kan vris ut av beltet i en kollisjon. Det er også mer krevende for et barn å sitte rolig i en beltestol fordi bilens belter gir barnet mer bevegelsesrom. For de minste barna er bakovervendt det beste.

Her finner du våre råd og anbefalinger om bilstolen barnet skal bruke etter småbarnstolen.