Barn 5-12 år i bil

Når barnet ditt har vokst ut av den store bakovervendte bilstolen kan han/hun gå over til beltestol. For de fleste barn vil det være i en alder av 5-7 år.

Når barnet sitter forovervendt i en beltestol, som også blir kalt pute med rygg, er det bilens belter som beskytter barnet. Det er derfor viktig at beltet ligger riktig over barnets kropp. Beltet skal ligge stramt over hofte, og ligge godt inn på skulderen.

Beltestolen skal hjelpe til slik at bilbeltet blir plassert riktig. I tillegg gir beltestolen god støtte og vil hjelpe til med riktig belteplassering hvis barnet sover.

I dag finnes det flere beltestoler på markedet som er godkjent å bruke frem til barnet er 150 cm høy, uten vektgrense.

 

Når er barnet moden for å sitte i beltestol?

Både kropp og hode må være utviklet

For små barn er det vanskelig å sitte riktig i en beltestol. Lengden fra rumpe til knehas er for kort og det blir ubehagelig. Det kan føre til at barnet dytter seg fremover slik at beltet blir liggende over magen og ikke hoften. Skulderbeltet vil kunne ligge feil og barnet kan vris ut av beltet i en kollisjon. For de minste barna er bakovervendt det beste. Vi anbefaler bakovervendt så lenge som mulig.

Det krever mer av et barn å sitte rolig i en beltestol fordi bilens belter gir barnet mer bevegelsesrom. Hvis barnet ikke klarer å sitte riktig under hele kjøreturen er det best å bytte tilbake til bakovervendt bilstol.

Som bildet viser er det mulig å sitte lenge bakovervendt, også lenge etter 4 år. Gutten er 5 1/2 år, 120 cm og 23 kg. Bøyde ben er ikke farlig.

Dette må du huske på når barnet sitter i beltestol

Riktig beltebruk

For at barnet skal sitte så trygt som mulig, er det viktig å bruke beltet riktig. Beltet skal alltid være stramt over hoften, ned mot lår og stramt over skulder. Det gjelder for alle i bilen uavhengig av alder. Beltet skal aldri ligge over magen, under armen eller bak ryggen. I tillegg må ikke beltet være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Ta av tykke klær

For at beltet skal gi barnet best beskyttelse, må det ligge så tett inntil kroppen som mulig. Derfor må tykke ytterklær tas av eller åpnes. Forsikringsselskapet Folksam i Sverige gjennomførte kollisjonstester med yttertøy, se hvorfor bilbeltet skal tett inntil kroppen.

Se hvordan beltestolen brukes riktig

Tips til kjøp av beltestol

Når du skal kjøpe nytt barnesikringsutstyr, anbefaler vi å prøve utstyret før kjøp. Ta derfor med både barn og bil til butikken:

  • Se at barnet sitter komfortabelt i beltestolen med ryggen inntil stolryggen og at barnet får knærne over stolkanten.
  • Både beltestol og pute skal løfte barnet opp slik at beltet blir liggende på hoften, ned mot lår, og ikke over magen.
  • Sjekk at stolen passer og står godt i deres bil.
  • Beltestolen skal brukes i lang tid og det er derfor lurt å velge en stol som kan reguleres etter barnets høyde.

Bilpute

Det er krevende for et barn å sitte riktig på en pute og ha beltet riktig plassert under hele kjøreturen. Derfor anbefaler vi at barnet bruker bilpute først når beltestolen har blitt for liten og barnet er over 22 kg og 125 cm.

 

 

Hvor lenge skal barnet bruke beltestol eller pute?

Barn bør bruke barnesikringsutstyr som beltestol eller bilpute frem til de er 10-12 år. Før den tid er ikke hoftekammen ferdigutviklet og det gir større fare for at beltet blir liggende over magen. Dette øker sjansene for alvorlige skader i en kollisjon.

Lurer du på hva lovverket sier om sikring av barn i bil?