
Motivasjon, deltakelse og kompetanse
Kunnskap og kvalitet
Prinsipper og anbefalinger
10. Barn og unge deltar aktivt med rett til å medvirke
- Tiltak som kan styrke barns egenstyrte mobilitet (kilde TØI-rapport 1864/2021, utdrag)
- Utvide bruken av hjertesoner, prioritere myke trafikanter, lage trygge uteområder for lek og fysisk aktivitet, tilrettelegge for utlån av sykler og arealer for sykkeltrening.
- Forbedre det offentlige transporttilbudet.
- Inkludere og prioritere tiltak som sikrer egenstyrt aktivitet og arealer til dette i kom- munale områdeplaner samt ved kompetanseutvikling, bemanning og finansiering.
- Utarbeide egne deler for barn (Barne-RVU) i de nasjonale reisevaneundersøkelsene (RVU) og utvide satsingen på egne barnestudier som kan supplere Barne-RVU – for eksempel Barnetråkk.
- Anbefalinger til barnehager, skoler og ungdomsråd
- La barna i barnehagen få mulighet til å delta i planlegging av turer utenfor barnehagens område og bruk av nærmiljøet.
- Bruk elevrådet i det systematiske arbeidet for helse, miljø og sikkerhet ved skolen, inklusive for skolefritidsordningen.
11. Foreldre, organisasjoner og andre aktører støtter og deltar
- Engasjer ungdom i temaet trafikksikkerhet gjennom deltakelse og planlegging av innsatser både i skole og fritid.
- Barnehage og skole er sentrale aktører, men foreldre, organisasjoner og andre aktører må støtte trafikksikkerhetsarbeidet og ta ansvar.
12. Studenter og lærere har et godt grunnlag for å gi barn og unge trafikkopplæring
- God trafikkopplæring forutsetter kompetente lærerne, de bør få faglig påfyll ved å delta på kurs og i nettverksmøter.
- Studiesteder som tilbyr lærerutdanning, bør gi studentene grunnleggende kunnskap om trafikkopplæring.
Eksempler

Ungdomsråd
Trafikk som tema i ungdomsråd Kommunale ungdomsråd er et medvirkningsorgan hvor ungdom kan engasjere seg. Ungdomsrådet har rett til å uttale seg i alle saker som gjelder barn og ungdom i kommunen og fylkeskommunen, også når det handler om trafikksikkerhet.

Foreldre og organisasjoner i samarbeid med skolen – hjertesoner i barnetrinnet
Hjertesone» rundt skoler kan bidra til bedre trafikkultur og mindre bilkjøring.
Forankring av tiltaket hos skoleledelse og fysisk infrastruktur rundt skolene er imidlertid viktige premissgivere for at tiltaket skal lykkes. Dette viser TØI-rapport fra 2022 av hjertesoneprosjektet i Bergen laget på oppdrag av Trygg Trafikk.

Foreldreengasjemet
FAU kan gjøre mye i arbeidet med trafikksikkerhet. Trygg Trafikk har nettsider og brosjyrer rettet mot foresatte og lærere om trafikkopplæring og trafikksikkerhet i skolen. Foreldreutvalget for grunnskolen har gode anbefalinger for hva foresatte kan bidra med.