Har du opplevd å nesten kjøre på noen i mørket? Eller at bilene har kjørt altfor nær deg? Da er du ikke alene! Bruk refleks så blir du synlig i trafikken.

Mange nestenulykker

Over 32 prosent av norske bilførere har opplevd nestenulykker med fotgjengere og syklister i mørket. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og Fremtind høsten 2020.  Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.

Refleksbruken øker

Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger over hele landet for å finne ut hvor mange som faktisk bruker refleks. Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at 45 % av voksne fotgjengere bruker refleks når de går i mørket. Vi er flinkest til å bruke refleks når vi går på landevei.

Flest ulykker i byene

De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Sekundene teller

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.

Refleksdagen torsdag 21.10.21

Trygg Trafikk og mange andre markerer hvert år den nasjonale Refleksdagen for å få folk til å bruke refleks. I 2021 er Refleksdagen torsdag 21. oktober.

Årets refleksdesigner

Refleksdesigner for 2021 avsløres til høsten.

Mørket kommer

Antall voksne som bruker refleks

Samarbeidspartner

Fremtind er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Vi støtter Trygg Trafikks arbeid med å forebygge trafikkulykker ved å få flere til å bruke refleks.

Mørket kommer!

– Når mørket kommer kan det være helt umulig å få øye på deg. Vi er selvsagt opptatt av at alle bilførere skal kjøre forsvarlig og med flyt, men det kan fortsatt være vanskelig å oppdage deg. Selv med ny teknologi og smarte løsninger i bilene, er det fortsatt den gode gamle refleksen som gjelder, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

 

Fant du ikke det du var ute etter?

Det er viktig for oss at dine spørsmål om trafikksikkerhet er besvart. Dersom du ikke fant det du var ute etter, ta gjerne kontakt med oss.