Har du opplevd å nesten kjøre på noen i mørket? Eller at bilene har kjørt altfor nær deg? Da er du ikke alene! Bruk refleks så blir du synlig i trafikken.

Mange nestenulykker

Over 32 prosent av norske bilførere har opplevd nestenulykker med fotgjengere og syklister i mørket. Det viser undersøkelse utført av TNS Kantar på oppdrag for Trygg Trafikk og Fremtind høsten 2020.  Marginene mellom en nestenulykke og en alvorlig ulykke er små.

Refleksbruken øker

Hver vinter utfører Trygg Trafikk fysiske tellinger over hele landet for å finne ut hvor mange som faktisk bruker refleks. Trygg Trafikks fysiske tellinger viser at 45 % av voksne fotgjengere bruker refleks når de går i mørket. Vi er flinkest til å bruke refleks når vi går på landevei.

Flest ulykker i byene

De fleste ulykker skjer i byene og når folk krysser gata. Lys fra biler og butikkvinduer konkurrerer om oppmerksomheten og gjør det vanskelig å se fotgjengere uten refleks.

Sekundene teller

Går du uten refleks vil en bilist i 50 km/t kun ha 2 sekunder på å se deg. Bruker du refleks har bilisten 10 sekunder til rådighet.

Refleksdagen torsdag 21.10.21

Trygg Trafikk og mange andre markerer hvert år den nasjonale Refleksdagen for å få folk til å bruke refleks. I 2021 er Refleksdagen torsdag 21. oktober.

Årets refleksdesigner

Refleksdesigner for 2021 avsløres til høsten.

Mørket kommer

Antall voksne som bruker refleks

Aktuelt om refleks

Refleksbruken øker

Refleksbruken øker

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I år som i fjor er det Oslo-borgerne som er aller dårligst til å bruke refleks.

Publisert: 03.02.21

Les mer her.

Trygg Trafikk: Fortsatt for lav refleksbruk

Trygg Trafikk: Fortsatt for lav refleksbruk

Kun 1 av 4 bruker alltid refleks – til tross for at 8 av 10 mener et reflekspåbud hadde vært på sin plass. – Det blir for dumt å droppe refleks, når du skjønner at det virker, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Publisert: 15.10.2021

Les mer her.

Vebjørn Sand er årets refleksdesigner for Trygg Trafikk

Vebjørn Sand er årets refleksdesigner for Trygg Trafikk

Årets refleks fra Trygg Trafikk er designet av Vebjørn Sand. Vebjørn har hentet inspirasjon fra sin egen kunst til designet.

Publisert: 16.09.2021

Les mer her.

Nordmenn dårligere til å bruke refleks

Nordmenn dårligere til å bruke refleks

Ferske tellinger fra Trygg Trafikk viser en nedgang i refleksbruken blant den norske befolkning. – Dette er en skummel utvikling, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

Publisert: 21.01.2020

Les mer her.

Samarbeidspartner

Fremtind er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Vi støtter Trygg Trafikks arbeid med å forebygge trafikkulykker ved å få flere til å bruke refleks.

Mørket kommer!

– Når mørket kommer kan det være helt umulig å få øye på deg. Vi er selvsagt opptatt av at alle bilførere skal kjøre forsvarlig og med flyt, men det kan fortsatt være vanskelig å oppdage deg. Selv med ny teknologi og smarte løsninger i bilene, er det fortsatt den gode gamle refleksen som gjelder, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Fant du ikke det du var ute etter?

Det er viktig for oss at dine spørsmål om trafikksikkerhet er besvart. Dersom du ikke fant det du var ute etter, ta gjerne kontakt med oss.