Barn i bil 5-12 år

Når barnet er cirka 5 år og har vokst ut av den bakovervendte stolen, kan du bytte til beltestol, som også blir kalt pute med rygg.

Når barnet sitter forovervendt er det bilens belter som beskytter barnet. Det er derfor viktig at beltet ligger riktig over barnets kropp. Beltet skal ligge stramt over hofte/lår og ligge godt inn på skulderen.

Beltestolen hjelper til slik at bilbeltet blir plassert riktig over barnets hofter/ lår og skulder. I tilegg gir beltestolen god støtte og sikrer riktig belteføring også hvis barnet sovner.

I dag finnes det flere beltestoler på markedet som er godkjent å bruke frem til barnet er 150 cm høy.

 

Dette må du huske på når barnet sitter i beltestol

Riktig beltebruk

For at barnet skal sitte trygt som mulig, er det viktig å bruke beltet riktig. Beltet skal alltid være stramt over hoften og stramt over skulder. Det gjelder for alle i bilen uavhengig av alder. Beltet skal aldri ligge over magen, under armen eller bak ryggen. I tillegg må ikke beltet være vridd, men ligge flatt mot kroppen for å fordele trykket best mulig.

Ta av tykke klær

For at beltet skal gi barnet best beskyttelse, må det ligge så tett inntil kroppen som mulig. Derfor må tykke ytterklær tas av eller åpnes. Forsikringsselskapet Folksam i Sverige gjennomførte kollisjonstester med yttertøy, se hvorfor bilbeltet skal tett inntil kroppen.

Se hvordan beltestolen brukes riktig

Tips til kjøp av beltestol

Når du skal kjøpe nytt barnesikringsutstyr, anbefaler vi å prøve utstyret før kjøp. Ta derfor med både barn og bil til butikken:

  • Se at barnet sitter komfortabelt i beltestolen med ryggen inntil stolryggen og at barnet får knærne over stolkanten.
  • Både beltestol og pute skal løfte barnet opp slik at beltet blir liggende på hoften og ikke over magen.
  • Sjekk at stolen passer og står godt i deres bil.
  • Beltestolen skal brukes i lang tid og det er derfor lurt å velge en stol som kan reguleres etter barnets høyde.

Bilpute

Det er krevende for et barn å sitte riktig på en pute og ha beltet riktig. Derfor anbefaler vi at barnet bruker bilpute først når beltestolen har blitt for liten eller barnet er over 22 kg og 125 cm.

 

 

Hvor lenge skal barnet bruke beltestol eller pute?

Barn bør bruke barnesikringstustyr som beltestol eller pute frem til de er 10-12 år. Før den tid er ikke hoftekammen ferdigutviklet og det gir større fare for at beltet blir liggende over magen. Dette øker sjansene for alvorlige skader i en kollisjon.

Lurer du på hva lovverket sier om sikring av barn i bil?