Hund sitter i bil.

Dyr i bil

Tenk sikkerhet både for deg selv og din firbente venn. Husk å sikre dyret forsvarlig under transport.

Du må sikre dyr i bil

Det er påbudt å sikre all last i et kjøretøy. Har du kjæledyr med i bilen, skal denne dermed sikres. Det gjøres enten ved å ha dyret i bur eller feste det med en godkjent sikkerhetssele.

Kan forårsake ulykke

Ved kraftig nedbremsing, kollisjon eller utforkjøring, vil hunden bli kastet rundt i bilen med stor kraft hvis den ikke er sikret. En hund på rundt 20 kilo vil utgjøre en kraft tilsvarende 800 kg ved en bråstopp fra 50 km/t. Løse dyr kan også bli skremt, og dermed forstyrre føreren og forårsake en ulykke.

Hunder skal derfor, som all annen last, sikres under transport etter lovens regler. Dette gjelder både for dyrets egen sikkerhet, og for personene i bilen.

Slik sikrer du dyret ditt i bil:

Bilbur

Valg av utstyr og hvordan det blir brukt har stor betydning for hundens og din egen sikkerhet under kjøreturen. Det absolutt sikreste valget er et bur plassert i bagasjerommet, eller i fotbrønnen bak forsetene. Der er dyret godt sikret mot å bli kastet fram og ut.

Står buret i bagasjerommet, må det stroppes fast, så det står stille. Buret bør plasseres så nært bakseteryggen som mulig. Husk også å sørge for god ventilasjon. Bilburet bør være solid og i god stand, og vi advarer mot å bruke sammenleggbare bur. Slike sammenleggbare bur er ikke ment å brukes under transport, og kan klappe sammen ved en kollisjon.

Bilsele til dyr

Det finnes en rekke ulike type bilbelter for hund på markedet. Mange hundeseler kan festes i bilens integrerte beltefester. Vi anbefaler å få tak i ekstra kraftige bilseler som holder hunden fast i bilens lengderetning. Bruk gjerne litt tid på å finne den rette.

Vær kristisk til bilsele og bur

Vær kritisk når du velger sikkerhetssele og bur til bilbruk, velg utstyr som er kollisjonstestet og av god kvalitet. Ta gjerne hunden med til butikken for å sikre at dere finner og får tilpasset en sele som sitter riktig på den hunden den skal brukes til. Selen bør også prøves i bilen, da ikke alle seler passer til alle biler.

På langtur? Ta pauser

For dyr som for mennesker, er det viktig å ta pauser. En hund eller katt trenger både å få drikke vann ofte og få tisset fra seg. Det er også viktig at dyret får bevege seg i løpet av en lang kjøretur. Og ikke glem; vi mennesker har minst like godt av det også!