Refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha! Bruk refleks så du blir synlig i trafikken. Vi anbefaler at du bruker refleks som beveger seg når du går, og at du bruker to reflekser slik at du er synlig fra flere kanter.

Mørket kommer

Refleksvest og reflekser er forbruksvare

Refleksvesten har god synlighet i mørket. Har du vasket refleksvesten ca 20 ganger bør du kjøpe en ny fordi reflekseffekten avtar. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er 2-3 år gamle.

Refleksene dine blir naturlig nok slitt over tid, og slitasje og riper svekker reflekseffekten. Det er derfor lurt å skifte ut refleksen når den begynner å få mye riper eller er synlig falmet. Du kan teste reflekseffekten ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom for å se om den fortsatt lyser godt. Sammenlign gjerne effekten opp mot en ny refleks.

Se etter CE-merket når du skal kjøpe refleks

Det er utarbeidet to standarder for refleks til personlig bruk for forbrukere. Vi anbefaler at du kjøper refleks med CE-merke når du kjøper refleks. Her han du lese mer om CE-merket refleks. 

Her kan du kjøpe refleks

Du kan kjøpe refleks hos alt fra apotek og bokhandlere til sportsbutikker og matbutikker. I tillegg kan du kjøpe refleks hos mange nettbutikker. Sjekk at refleksen er CE-merket. Da er du sikker på at kvaliteten er god! Her finner du en oversikt over forhandlere som selger CE-godkjente reflekser.

Antall voksne som bruker refleks

2 istedenfor 10 sekunders reaksjonstid

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Selv om de fleste av oss vet at det er svært viktig å bruke refleks, viser undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker det. De voksne blant oss er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Vår reflekssatsning

Aktuelt om refleks

Fredrik Skavlan designer årets Trygg Trafikk-refleks

Fredrik Skavlan designer årets Trygg Trafikk-refleks

Årets refleks er designet av TV-personlighet og tegner Fredrik Skavlan. Resultatet er spenstige reflekser med et tydelig Skavlan-preg.

Publisert 16.09.2021

Les mer her.

Refleksbruken øker

Refleksbruken øker

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I år som i fjor er det Oslo-borgerne som er aller dårligst til å bruke refleks.

Publisert: 03.02.21

Les mer her.

Trygg Trafikk: Fortsatt for lav refleksbruk

Trygg Trafikk: Fortsatt for lav refleksbruk

Kun 1 av 4 bruker alltid refleks – til tross for at 8 av 10 mener et reflekspåbud hadde vært på sin plass. – Det blir for dumt å droppe refleks, når du skjønner at det virker, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Publisert: 15.10.2021

Les mer her.

Vebjørn Sand er årets refleksdesigner for Trygg Trafikk

Vebjørn Sand er årets refleksdesigner for Trygg Trafikk

Årets refleks fra Trygg Trafikk er designet av Vebjørn Sand. Vebjørn har hentet inspirasjon fra sin egen kunst til designet.

Publisert: 16.09.2021

Les mer her.

Samarbeidspartner

Fremtind er forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. Vi støtter Trygg Trafikks arbeid med å forebygge trafikkulykker ved å få flere til å bruke refleks.

Mørket kommer!

– Når mørket kommer kan det være helt umulig å få øye på deg. Vi er selvsagt opptatt av at alle bilførere skal kjøre forsvarlig og med flyt, men det kan fortsatt være vanskelig å oppdage deg. Selv med ny teknologi og smarte løsninger i bilene, er det fortsatt den gode gamle refleksen som gjelder, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Fant du ikke det du var ute etter?

Det er viktig for oss at dine spørsmål om trafikksikkerhet er besvart. Dersom du ikke fant det du var ute etter, ta gjerne kontakt med oss.