Refleks er den billigste livsforsikringen du kan ha! Med refleks blir du synlig i trafikken. Bruk alltid refleks som beveger seg når du går, og husk å bruke to reflekser, en på hver side, slik at du er synlig fra flere kanter.

Vær et godt forbilde

Refleksvest er forbruksvare

Refleksvesten har god synlighet i mørket, men er en forbruksvare som bør byttes ut. Har du vasket refleksvesten ca 20 ganger bør du kjøpe en ny fordi reflekseffekten avtar. Det samme gjelder om du har refleksvester som brukes mye og som er 2-3 år gamle.

Refleksbrikker og refleksbånd går ikke ut på dato, men møkk og riper svekker reflekseffekten.

Er du usikker på om refleksvesten din fortsatt kan brukes? Du kan teste reflekseffekten ved å lyse på refleksen med en lommelykt i et mørkt rom for å se om den fortsatt lyser godt. Best effekt får du ved å holde lommelykten på høyde med hodet ditt. Sammenlign gjerne effekten opp mot en ny refleks.

 

Se etter CE-merket når du skal kjøpe refleks

Reflekser er personlig verneutstyr (PVU) og skal beskytte deg mot risiko som kan true helse eller sikkerhet. Reflekser som ikke fungerer som de skal kan gi falsk trygghet. Det finnes nå kun en standard for refleks til personlig bruk. Se alltid etter refleks merket med CE EN17353 (evt CE EN17353:2020) når du kjøper refleks.

Reflekser skal være:

  • CE-merket
  • Testet i henhold til standard NS-EN 17353
  • Merket med produsent eller importør

Her kan du lese mer om CE-merket refleks.

Antall voksne som bruker refleks

2 istedenfor 10 sekunders reaksjonstid

Uten refleks er du først synlig på 25 – 30 meters hold. Bruker du refleks er du derimot synlig på hele 140 meters hold når bilen du møter bruker nærlys. Omregnet til sekunder har bilføreren 10 i stedet for 2 sekunder på å reagere. Det er ofte forskjellen på liv og død.

Selv om de fleste av oss vet at det er svært viktig å bruke refleks, viser undersøkelser at kun 4 av 10 nordmenn bruker det. De voksne blant oss er aller dårligst på bruken, men er heldigvis flinke til å utstyre barn med refleks – selv om de bruker det i for liten grad selv.

Det er viktig å huske på at du trenger refleks selv om du beveger deg på områder med gatebelysning. De fleste ulykkene fotgjengere utsettes for skjer i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. På samme tid gjør lys fra butikker, biler og andre kjøretøy at du som går til fots blir grå og lite synlig i bybildet. Bruk derfor alltid refleks i like stor grad i lysene fra byen som når du er ute i terrenget.

Vår reflekssatsning

Aktuelt om refleks

Stor interesse for Martin Whatsons refleksdesign

Stor interesse for Martin Whatsons refleksdesign

Lørdag kveld 1. oktober la Street Art-artisten Martin Whatson ut nyheten til sine følgere på Instagram: Årets refleksdesign til Refleksdagen 2022 er hans verk. 2 minutter senere gikk nettsiden til både Reflexproduker og Trygg Trafikk ned.

Les mer her.

Martin Whatson er årets refleksdesigner

Martin Whatson er årets refleksdesigner

Den anerkjente gatekunstneren, Martin Whatson, fra Bærum er årets refleksdesigner. Whatson er mest kjent som graffitikunstner i det offentlige rom og ønsker å «ta gata tilbake» som årets refleksdesigner.

Publisert 21.09.2022

Les mer her.

Refleksbruken øker

Refleksbruken øker

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er flinkere til å bruke refleks. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket. I år som i fjor er det Oslo-borgerne som er aller dårligst til å bruke refleks.

Publisert: 03.02.21

Les mer her.

Trygg Trafikk: Fortsatt for lav refleksbruk

Trygg Trafikk: Fortsatt for lav refleksbruk

Kun 1 av 4 bruker alltid refleks – til tross for at 8 av 10 mener et reflekspåbud hadde vært på sin plass. – Det blir for dumt å droppe refleks, når du skjønner at det virker, sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

Publisert: 15.10.2021

Les mer her.

Vebjørn Sand er årets refleksdesigner for Trygg Trafikk

Vebjørn Sand er årets refleksdesigner for Trygg Trafikk

Årets refleks fra Trygg Trafikk er designet av Vebjørn Sand. Vebjørn har hentet inspirasjon fra sin egen kunst til designet.

Publisert: 16.09.2021

Les mer her.

Fant du ikke det du var ute etter?

Det er viktig for oss at dine spørsmål om trafikksikkerhet er besvart. Dersom du ikke fant det du var ute etter, ta gjerne kontakt med oss.