Få barn sikres bakovervendt i bil

Kun 35 prosent av barn i alderen 1 til 4 år sitter i bakovervendt sete i bilen.

Det viser en landsomfattende telling fra Trygg Trafikk og If Skadeforsikring våren 2012. Totalt 1689 barn ble registrert og resultatet er én prosent dårligere enn i 2011. – De siste årene har vi sett en positiv utvikling. Den er nå stoppet opp, og dessverre sikres alt for få barn på tryggest mulig måte, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Reduserer risikoen

78 prosent av ettåringene sitter sikret bakovervendt. Men andelen stuper for hvert år barna blir eldre. Blant toåringene sitter kun 41 prosent bakovervendt, mens treåringene sikres dårligst. Her er andelen helt nede i 11 prosent. – Forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring er stor. Det kan faktisk dreie seg om et blåmerke eller en brukket nakke, sier Øyen. De minste barnas hoder utgjør opptil 25 prosent av kroppsvekten. Ved forovervendt sikring kastes det tunge hodet framover under en kollisjon, mens overkroppen holdes fast av beltene. Det kan føre til store belastninger på barnets skjøre nakke. – Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet. Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken og resten av kroppen, sier Øyen.

Satt løst i bilen

Det er grunnen til at If Skadeforsikring ikke leier ut forovervendte barneseter i vektklassen opp til 18 kilo. – Forskning viser at det er fem ganger sikrere å sitte bakovervendt enn forovervendt. Det tar vi konsekvensen av. Derfor tilbyr vi kun det tryggeste alternativet, sier avdelingsleder Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring. Tellingen viser store forskjeller fra fylke til fylke. Mens kun 14 prosent av de registrerte barna satt bakovervendt i Oppland, var Sogn og Fjordane best i landet med en andel på 50 prosent. På landsbasis satt 7 prosent av barna ulovlig sikret. 5 prosent satt uten vekttilpasset barnesete, mens 2 prosent satt helt løst i bilen. Her utmerker Sør-Trøndelag seg negativt. Hele 34 prosent av de registrerte barna satt ulovlig sikret. Antall registreringer i hvert enkelt fylke er imidlertid få, slik at fylkestallene er noe usikre. – At syv prosent velger å kjøre med barna ulovlig sikret i bil, viser enten manglende omsorg for barna eller en manglende risikoforståelse, sier Øyen i Trygg Trafikk. Se fylkesfordeling her 4. juni lanserte Trygg Trafikk årets “Tryggest bakovervendt”-kampanje i samarbeid med If Skadeforsikring. Hovedmålet er å få barn fra 1 til 4 år til å sitte bakovervendt i bil. 80 butikker landet over er med på kampanjen, som varer til 22. juni.