Pakk bilen sikkert i sommer

Pakk bilen sikkert i sommer

  • Christoffer Solstad Steen
  • 05.07.2023
Biltur i sommer? Her er Trygg Trafikks tips til sikker sommerferiepakking.

Ferie betyr bilturer for mange – enten det er bilferie, langtur til hytta eller småkjøring til stranda. Trygg Trafikk minner om at uavhengig av hvor du skal i sommer, så er det å pakke bilen riktig avgjørende for en trygg tur.

Pakk riktig!

Pressesjef i Trygg Trafikk, Christoffer Solstad Steen, har en huskeliste til alle som skal ut på veien i sommer.

– Å pakke bilen handler om mer enn å få plass til mest mulig. Hvordan du pakker og hva som ligger hvor er viktig for sikkerheten. En grunnleggende regel er å pakke bagasje i bagasjerommet eller takboks, ikke i kupéen – og pakk det tyngste nederst.

Ikke la ting ligge løst i bilen 

Han understreker viktigheten av å sikre løse gjenstander, selv om de er små.

– Veldig mange er ikke klar over hvor farlig løse gjenstander inne i bilen kan være. Vesker, mobiltelefoner og nettbrett kan bli livsfarlige våpen ved en bråstopp. En halvlitersflaske vil ved en bråbrems i 70 km/t få en vekt tilsvarende 10 kilo, sier han.

Se alle Trygg Trafikks tips til en trygg biltur her: 

Pakk smart: De tyngste tingene skal pakkes nederst og nærmest bakseteryggen. De letteste tingene pakker du øverst, men ikke stable ting høyere enn seteryggen.

Bagasjeromstrekket skal kunne trekkes ut – da er du også sikker på at du ikke sperrer for sikten.

Bruk integrerte surrekroker til å sikre bagasjen hvis det finnes.

Sikre løse gjenstander: Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehylla eller liggende løst andre steder i kupeen.

Ikke overbelast takboksen: Har du takboks, er det viktig å ikke pakke den for tungt. I vognkortet finner du hvor mye last du kan ha på taket. Takboksen bør ikke lastes med tunge gjenstander.

Ikke pakk bort sikkerhetsutstyret: Husk at sikkerhetsutstyr som varseltrekant, førstehjelpsskrin og refleksvest skal være lett tilgjengelig – ikke under mange kilo bager og kofferter. Refleksvesten skal alltid være innen rekkevidde fra førerplassen.

Christoffer Solstad Steen
Christoffer Solstad Steen Pressesjef
Cecilie Bryner
Cecilie Bryner Avdelingsleder kommunikasjon og kampanjer
Steng