Baby i bil

Som førstegangsforelder kan det føles overveldende å skulle sette seg inn i alt du trenger til babyen. Her finner du tips til hvordan du velger riktig bilstol til babyen og sørger for at barnet sitter trygt i bilen.

Babystolen er den første bilstolen barnet ditt trenger og den mon­teres alltid bakovervendt.  Det finnes andre alternativ på markedet, liknende en babykrybbe eller boxsette, men det er ikke å anbefale.

I en frontkollisjon er det bakovervendt bilstol som gir barnet best beskyttelse. Det er kun hvis barnet av medisinske grunner trenger å ligge at babykrybbe bør brukes.

 

Hvordan kjøpe riktig babystol

De fleste kjøper den første bilstolen før barnet er født. Les gjerne tester om bilstoler, men husk at den skal stå godt i akkurat deres bil. Derfor anbefaler vi å ta med bilen til butikken slik at dere får prøvd utstyret før kjøp.

Bilstolen må enten være godkjent etter ECE R44 eller R129. Det gjelder alle bilstoler til bruk i Norge. For mer informasjon se vår guide om bilstoler.

Montering

Følg bruksanvisningen til stolen nøye. Babystolen kan enten monteres med bilens belte eller ISOfix. Begge deler er like trygt så lenge det er montert riktig.  Er du usikker? Da er det best å ta kontakt med produsenten.

Butikken kan være behjelpelig med montering, men sett dere likevel godt inn i bruksanvisningen. Det er greit å vite hvordan utstyret fungerer den dagen dere trenger det.

Skal håndtaket på bilstolen stå opp eller ned?

Svar på om håndtaket til bilstolen skal stå opp eller ned under kjøring finner du i bruksanvisningen.

Helning på babystolen

Bilstolen bør ha en helning på ca. 40-45 grader. Man bør ikke overstige 45 grader fordi det kan påvirke barnets sikkerhet. Pass på at barnet sitter godt og puster fint.

Babyen trygg i bilen

For at bilstolen skal beskytte babyen på best mulig måte er det to ting som er veldig viktig:

  1. Å montere bilstolen riktig
  2. Å sørge for at beltene brukes riktig

Riktig beltebruk er viktig

Det er beltene i bilstolen som holder barnet på plass. Beltene skal ligge tett inntil kroppen og være stramme. Det er derfor viktig å ikke ha på for tykke klær

Ved å være nøye med å sikre barnet ditt fra dag én, gir du barnet de beste forutsetningene for å være trygg og dere får innarbeidet gode rutiner i bilen.

På biltur med babyen

Det er ikke skadelig for barnets rygg eller nakke å sitte i et babysete fra de er nyfødte, heller ikke på lengre turer. Men ta pauser med jevne mellomrom, slik at barnet kommer ut av setet og får bevege seg.

Når skal babystolen byttes ut?

Babystolen bør byttes med en bakovervendt småbarnstol når barnet kan sitte selv og er stor nok for neste type stol. Babystolen er for liten når barnets hode er på linje med stolens høyeste punkt, eller hvis vekt- eller høydegrensen er nådd. Sjekk hvilke grenser som gjelder for den aktuelle stolen.

Her finner du våre råd og anbefalinger om bilstolen barnet skal bruke etter babysetet.