10 trafikk-triks for en trygg påskeutfart

Påskehøytiden er også høytid for mye trafikk og ekstra utfordringer på veiene i hele Norge. Få deg og familien din helskinnet til og fra hytta med råd fra Trygg Trafikk.

Påskeferien er straks over oss med full styrke, og i år som i fjor betyr det mange mennesker i bevegelse fra A til B over hele landet. Ifølge ferske tall skal faktisk over halvparten av oss på påskeferie i år, og hele 78 prosent av påsketuristene planlegger å nyte feriedagene i Norge. Det kommer frem i en ny undersøkelse fra Kantar TNS på vegne av NHO Reiseliv. Med over halvparten av befolkningen i bevegelse, vil det kreve litt ekstra av alle oss som skal ut i påsketrafikken fra nord til sør. Sørg for at du og dine kjære får en trygg reise til og fra hytta eller byferien med disse 10 skarpe trafikkrådene:

1. Bart i byen, vinter på fjellet

Selv om snøen er borte i lavlandet, er det fortsatt vinter mange steder når du kommer opp i høyden. Husk på at føre kan skifte fort, og vær oppmerksom på kjøreforhold som endrer seg underveis. Bruk riktige dekk som passer til forholdene og ha med kjetting.

2. Du blir garantert ikke ensom på veien

Mye trafikk betyr ekstra krav til samhandling. Vær forutsigbar i kjøringen og ta det med ro. Ikke la deg stresse på veien. Det gjør deg bare til en dårligere sjåfør og det blir fort dårlig stemning i resten av bilen.

3. Du kommer frem tidsnok

Hold fartsgrensen. Den er satt av en grunn. Fartsgrensen er også den høyeste tillatte farten på strekningen. Du sparer minimalt med tid på å utfordre fartsgrensene. Husk at for høy fart er en av hovedårsakene til alvorlige ulykker.

4. Ta beltesjekken jevnlig på barna

På lange kjøreturer er første bud å sikre barna og deg selv! Både liten og stor må bruke sikkerhetsbelte. Beltet skal gå stramt over hoften og over skulderen nær halsen. Sovende barn vrir seg lett ut av sikkerhetsbelte, spesielt når de sover. Sjekk, stans og sikre barnet ditt på nytt ved behov.