7 av 10 har opplevd nestenulykker

2,8 millioner nordmenn har opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger i mørket.

– Alle vet at refleks redder liv, men altfor få bruker det, sier Carina Henske, fungerende kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. «Har du som bilfører eller passasjer opplevd å nesten kjøre på en fotgjenger du ikke kunne se i mørket?» Spørsmålet ble stilt i en fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for Sparebank 1 Forsikring og Trygg Trafikk. 71 prosent av de spurte svarte ja. Det tilsvarer 2,8 millioner nordmenn.

Glemmer refleks

Til tross for at mange opplever nestenulykker, er refleksbruken lav. Kun 29 prosent av den voksne befolkningen brukte refleks ved fjorårets nasjonale reflekstellinger. Fungerende kommunikasjonssjef, Carina Henske i Trygg Trafikk, synes det er underlig at erfaringer vi får som bilister, glemmes når vi er fotgjengere. – Mange bilister blir skremt eller irritert av fotgjengere som ikke bruker refleks. Men når folk parkerer bilen og selv blir fotgjengere, glemmer de likevel refleksen, sier Henske. Ifølge Transportøkonomisk institutt skjer om lag 35 prosent av dødsulykkene med gående i mørket. Kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

Nasjonal Refleksdag

I dag arrangeres den nasjonale Refleksdagen for 9. gang. Det markeres av Trygg Trafikk med arrangementer over hele landet, og er en påminnelse om at det er på høy tid å finne frem refleksen. – Har du ikke tatt fram refleksen tidligere i høst, er denne dagen en god anledning til å gjøre det. En alvorlig trafikkulykke er en tragedie, og mange av disse ulykkene kan unngås med noe så enkelt som refleks, sier Carina Henske. – Bruk 10 minutter i kveld på å finne frem reflekser fra skuffer, skap og fjorårets yttertøy, og fest det på familiens jakker, vesker og sekker, oppfordrer Carina Henske til slutt. Se forskjellen på å gå med og uten refleks i videoen.