Bekymret for sikkerheten på ferieturen

Flere småbarnsforeldre tar med bilbarnestol på ferie, for å kunne sikre barna godt nok på bilturene, viser undersøkelse fra Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk.

TNS Gallup har gjennomført en spørreundersøkelse for Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk. Den viser at 13 prosent av foreldre med barn under seks år tar med seg bilbarnestolen hjemmefra, mot bare seks prosent i 2012. 28 prosent bruker den bilstolen leiebilfirmaet tilbyr. – Vi får mange henvendelse fra bekymrede foreldre når det nærmer seg sommerferien, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. Foreldrene er redd barna ikke kan sikres trygt på transferbusser fra flyplass til hotell. Eller de frykter å få bilstoler til leiebilen som ikke er i tråd med norsk standard. – Barna bør selvsagt sikres like godt på ferien som hjemme. Barn kan bli svært alvorlig skadet selv i forholdsvis lav fart hvis de ikke er riktig sikret, sier Johansen.

Uten hjelm og belte

Spørreundersøkelsen viser at de fleste er fornuftige på ferie, men på noen områder slurver nordmenn og tar store sjanser på ferietur. Alt for mange innrømmer at de ikke bruker bilbelte i like stor grad som hjemme. Hele 18 prosent sier de ikke pleier å bruke bilbelte i baksetet når de er på ferie. Enda mer bekymringsfullt er det at hver fjerde nordmann som leier MC eller moped i utlandet sier at de gjerne kjører uten hjelm. – Vi opplever at det er en økende tendens at flere nordmenn rammes av trafikkulykker mens de er på ferie i utlandet. Bruk av sikkerhetsutstyr som bilbelte, hjelm og bilbarnestol hindrer ikke at ulykker skjer, men er avgjørende for utfallet av en trafikkulykke, sier direktør Harald S. Hollerud i Europeiske Reiseforsikring. – Vi er bekymret for at folk er mindre bevisst på trafikksikkerhet når de reiser på ferie enn i Norge. Trafikken er mye mer komplisert i ute i verden. Annerledes trafikkultur, varme og feriestemning gjør nok at mange mennesker slapper mer av og glemmer de gode holdningene de har til trafikksikkerhet her hjemme, sier Hollerud.

Høyere risiko i mange land

Den europeiske trafikksikkerhetsorganisasjonen ETSC publiserte nylig årets PIN-rapport. Trafikksikkerheten har blitt bedre i de fleste europeiske land det siste tiåret. Men rapporten viser at det fortsatt er betydelig høyere risiko i mange ferieland enn her hjemme. Mens det i Norge i 2013 var 38 omkomne per. million innbyggere, er antallet dobbelt så høyt i Hellas og Bulgaria. Risikoen i trafikken er også høyere i Frankrike (50) og Italia (57) enn i Norge. Mens Spania nå ligger på samme nivå som Norge ift. risiko. – Høyere risiko for ulykker betyr at det er desto viktigere å bruke sikkerhetsutstyr som bilbelte og barnebilstoler, samt hjelm på tohjulinger, for å redusere risikoen for alvorlige trafikkskader, oppfordrer både Europeiske og Trygg Trafikk. Trygg Trafikks og Europeiske Reiseforsikrings 10 trafikkråd til nordmenn på ferie i utlandet.Kontaktpersoner Europeiske Reiseforsikring: Direktør Harald S. Hollerud, mobiltlf 928 16 230 Trygg Trafikk: Direktør Jan Johansen tlf 22 40 40 40 / 905 98 730