Flere småbarn sikres riktig i bil

Stadig flere ettåringer, toåringer og treåringer sitter bakovervendt i bil. I seks fylker gjelder dette nå over halvparten av barna.

På landsbasis bruker 43 prosent av barna et bakovervendt barnesete i bil. Det viser en telling foretatt av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring våren 2014. Til sammen er 1647 barn i alderen 1 til og med 3 år registrert. – Resultatet viser en god økning sammenlignet med 2010, da kun 20 prosent av barna satt bakovervendt. Også i forhold til fjoråret ser vi en liten økning, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Nakkeskader

88 prosent av ettåringene sitter bakovervendt. 51 prosent av toåringene og 15 prosent av treåringene gjør det samme. Det er anbefalt at barn sitter bakovervendt til de er minst fire år gamle og gjerne lenger. – Det er positivt at flertallet blant toåringene nå sitter slik, men for mange snur barna for tidlig, sier Henske. Hun forklarer at små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen. Sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring mener forskjellen kan være ett nakkebrudd kontra ubetydelige skader. – I bakovervendt posisjon presses barnets rygg inn mot stolryggen. Trykket fra kollisjonen fordeles dermed over en stor flate; fra barnets hode til baken, sier Nilssen. Se animasjonen som viser forskjellen på bakovervendt og forovervendt sikring.