Foreldre tar sjanser med barnas sikkerhet i ferien

Norske småbarnsforeldre bryr seg lite om å sjekke hvilket sikkerhetsutstyr barna blir tilbudt når de skal på ferie. Hele 9 av 10 nordmenn tar ikke med eget barnesete på ferie i utlandet. Risikosport, mener Trygg Trafikk.

I den ferske Reiseundersøkelsen til Europeiske Reiseforsikring fremgår det det at norske småbarnsforeldre har et tilfeldig forhold til hvordan de sikrer barna når de er på ferie i utlandet. Bare 1 av 10 tar med eget barnesete hjemmefra når de leier bil i utlandet. – Disse tallene overrasker oss og vitner om slapp holdning til barnas sikkerhet i ferien. Kvaliteten på bilstolene kan være elendig og er ikke nødvendigvis tilpasset barnets størrelse. Det virker som om mange nordmenn legger igjen vettet hjemme når vi pakker for ferien, sier seniorrådgiver i Trygg Trafikk, Bård Morten Johansen. Aksepterer manglende sikkerhetsutstyr Majoriteten av småbarnsforeldre aksepterer det tilbudet de får om sikkerhet på ferieturen enten de leier bil, tar buss eller kjører taxi. 1 av 6 som leier bil bruker den bilbarnestolen de blir tilbudt og svært få småbarnsforeldre lar manglende sikkerhetsutstyr være avgjørende for om de skal leie bil, ta taxi eller buss. – Mange får seg en overraskelse utenlands. I en del land er det langt fra samme kulturen rundt sikring av barn i bil som i Norge, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring. – Barna er din mest verdifulle last. Foreldre er stort sett flinke til å sikre barna hjemme og denne holdningen må de ta med seg til utlandet. I mange ferieland er trafikken annerledes og farten høyere, da er vi mer utsatt, sier Johansen. Thailand og Tyrkia verst Å leie bil i utlandet er populært hos feriehungrige nordmenn. Nesten 1 av 3 har leid bil i utlandet på ferie i løpet av det siste året. Generelt oppleves kjørekulturen og farten som verre enn hjemme i Norge, og det er spesielt Hellas, Kroatia, de baltiske landene og Italia som utmerker seg negativt. Den verste kjørekulturen møter du i Thailand og Tyrkia. Vennesland anbefaler at man på forhånd setter seg inn i hva som tilbys av bilbarnestoler på utleiestedet. – Hvis du er i tvil kan det være en idé å få tilsendt dokumentasjon eller bilde på forhånd av stolen som skal leies. Dersom den ikke er av god nok standard bør du vurdere å ta med din egen. Det kan være noe bryderi å bære, men kan vise seg å bli en livsviktig del av reisen, sier hun. 5 tips – sikring av barn i bil

  • Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge.
  • Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, og helst til de er 4 år.
  • Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt.
  • Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret og vær sikker på at det er riktig montert.
  • Reglene for sikring av barn i bil er i store trekk de samme i Europa og USA som her. Ta med barnesete eller forhåndsbestill leiebil med slikt utstyr. Må dere kjøre bil uten barnestol, må dere også sørge for å sikre barna best mulig med bilbeltet. Sitt aldri med barnet på fanget.

Les mer på på våre temasider for sikring av barn i bil.