Høsten er høysesong for påkjørsler – men nordmenn dropper refleks

Nesten 6 av 10 av alle norske fotgjengere har opplevd farlige trafikksituasjoner i mørket. Likevel er det kun 1 av 10 som alltid husker refleksen.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Kantar TNS for Trygg Trafikk og SpareBank 1 Forsikring i forbindelse med refleksdagen 18. oktober.

Samtidig oppgir mer enn 4 av 10 – 42 prosent – at de har kjørt eller sittet på i en bil som nesten har kjørt på en fotgjenger i mørket.

– Mørket er her allerede. Vår undersøkelse viser at det oppstår alt for mange farlige situasjoner fordi fotgjengere ikke blir sett i mørket. Det bekymrer oss, særlig fordi månedene mellom oktober og januar er da det skjer flest påkjørsler, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk Ann-Kathrin Årøen.

Glemsomme nordmenn

I følge den ferske undersøkelsen, er unnskyldningene mange. Men den mest gjennomgående unnskyldningen hos 7 av 10 av oss – eller 72 prosent – er rett og slett at vi glemmer det.

– Å glemme å bruke refleks er i praksis å velge og være usynlig i mørket, som fotgjenger er du veldig sårbar hvis bilføreren ikke ser deg. Refleks er derfor den beste forsikringen du kan ha i mørket, sier skadeforebygger Therese Nielsen i SpareBank 1 Forsikring

Bare 1 av 10 bruker alltid refleks

Selv om bare 1 av 10 nordmenn svarer at de alltid bruker refleks, mener 88 prosent likevel at det ville ha stor positiv effekt hvis flere fotgjengere brukte refleks. I tillegg mener 96 prosent det er vanskelig å se fotgjengere i mørket uten refleks.

– Det er paradoksalt at vi forstår så godt at refleks virker, men likevel lar det være. Å bruke refleks bør være like selvfølgelig som å bruke bilbelte. Ha alltid en refleks festet til jakkene du bruker, i lomma eller veska. Da slipper du å bli overrasket hver gang mørket kommer, sier Årøen.