Ikke gå i bilbeltefella – ta beltesjekken på barna!

Kjøre langtur til fjells eller kort svipptur til barnehagen? Noen feil går igjen hos foreldre når de skal sikre de minste passasjerene i baksetet. Les Trygg Trafikks tips til en sikker biltur med barn.

– Mange foreldre gjør feil når de spenner fast barna i bilen – enten fordi de slurver eller rett og slett fordi de ikke vet hva som er riktig, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Kristine Hansen i Trygg Trafikk. Hun viser til en landsrepresentativ undersøkelse fra 2018 gjennomført for Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If, som blant annet viste at hele 7 av 10 norske foreldre ikke vet at barn bør sitte bakovervendt i bilen til de er minst 4 år. Men det er ikke bare når det gjelder å sitte riktig vei at norske foreldre synder. Noe så enkelt som å feste bilbeltet er det mange som gjør feil. Konsekvensene kan bli fatale.

– Ta beltesjekken!

Når barnet har vokst ut av den bakovervendte bilstolen og skal over i beltestol er det ekstra viktig å ta beltesjekken. – Husk at bilbeltet alltid skal være stramt og ligge riktig. Kjenn godt etter at beltet sitter stramt over hofte, ned mot lår og over skulder. Det skal være så stramt at det bare er mulig å få et par fingre mellom kroppen og beltet, forklarer Hansen. Et slakt bilbelte eller et som ligger over magen i stedet for hoften kan nemlig gi alvorlige indre skader, advarer hun. Beltet skal heller aldri under noen omstendigheter ligge under armen, bak ryggen eller andre steder.

Sjekk med jevne mellomrom

Trodde du at jobben var gjort når du først har spent småtassene fast? Da tar du feil. Du må også følge med på barna underveis på bilturen. – Alle vet at unger er urolige. Da er det fort gjort at de vrir seg ut av bilbeltet. Mange barn sovner også i bilen, og kan gli ut av beltet. Derfor er det viktig at man følger med og gjerne tar en stopp eller to, sier leder for skadeforebygging i If, Jan Olav Nilssen.

Av med boblejakka!

Nå som vinteren er på vei går det i tykke ytterklær både for store og små. Regelen som mange ikke er klar over er at disse skal av i bilen. – Bilbeltet skal sitte så tett mot kroppen som mulig. Derfor skal man ta av tykke ytterjakker og -dresser. Det gjelder for øvrig like mye for voksne som for barn, avslutter Nilssen i If.

Her er Trygg Trafikks beltesjekk-liste:

  1. Stram beltet over skulder og hofte, ned mot lår.
  2. Pass på at beltet ikke ligger over magen, under armen, bak ryggen eller brukes på andre oppfinnsomme måter.
  3. Sjekk jevnlig at beltet sitter som det skal.
  4. Ta av tykke ytterjakker og -dresser.
  5. Sjekk at telefon, nettbrett og andre gjenstander ikke ligger løst i bilen.