La julefreden senke seg i trafikken

Førjulstrafikken er hektisk. Senk skuldrene og la julefreden senke seg også i trafikken. Det er bedre å ta det med ro enn å ikke komme frem i det hele. Trygg Trafikk deler sine beste juletips til hvordan du kommer trygt frem til jul.

– Vanskelige kjøreforhold med glatt vei og dårlig sikt blir ekstra krevende når trafikken øker og folk har det travelt. De siste årene har i gjennomsnitt 14 mennesker mistet livet og 50 blitt hardt skadet i julemåneden, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk. Det er heldigvis færre som omkommer i trafikken enn noen gang før. Det viktigste du kan bidra med er å holde lav fart og konsentrere deg om trafikk, vei og føreforhold.

Hold fokus

Mobilen, bilnavigasjon, radio og passasjerer krever sin del av oppmerksomheten din. Å taste på mobilen mens du kjører er i praksis som å kjøre med bind for øynene. I følge Statens vegvesen skyldes nær 1 av 3 ulykker uoppmerksomhet. Kjører du i 80 km/t flytter du deg 22 meter på ett sekund. Det er nok til at du kommer over i møtende kjørefelt eller utenfor veien. I 50 km/t flytter du deg 14 meter på ett sekund. Det er nok til at du ikke rekker å stoppe for fotgjengeren i gangfeltet. Konsentrer deg om kjøringen så unngår du ulykker.

Sikre dyrebar last

Bilbelte og barnesikringsutstyr skal ikke bare brukes – det skal også brukes riktig. Ta av tykke jakker og sørge for at alle i bilen har beltet stramt over hoftene og skulderen. Slakke belter kan forverre skadene hvis du kolliderer. I verste fall går det ut over viktige organer i mageregionen. Når du pakker bilen må du huske å legge tunge kofferter, handleposer og julegaver nederst i bagasjerommet, og unngå at flasker og iPad ligger løst i bilen. De kan gi stor skade dersom du bremser hardt eller kræsjer.

Sjekk bilen

Dekkene er din eneste kontakt med underlaget. Sørg for at mønsterdybde og lufttrykk er i orden. Dekk er ferskvare, kjør ikke på gamle, slitte dekk for å spare penger, det kan fort bli dyrt. Sørg for at du har god sikt og at du vises godt. Hold vinduer is- og duggfrie både inn og utvendig og sjekk at alle lys virker.

Hold lav fart

Lav fart er en sikker vinner på vinterføre. Fartsgrensen er en øvre grense for ideelle forhold. Vinterføre krever ofte lavere fart. Om du senker farten noen kilometer i timen er det kun et noen få minutter du taper. Lav fart er også viktig når du kjører på uvante veier.

Kos deg når du kjører

La bilturen bli en positiv opplevelse for deg selv og de andre i bilen. En avslappet sjåfør har overskudd og har god tid til å reagere selv ved «uventede» hendelser. Hold god avstand, husk å ta pauser, senk skuldrene og la julefreden senke seg.