Lite barn sitter i et rødt barnesete med setebelter på

Lanserer Bilstolvelgeren.no for usikre foreldre

Feil sikring av barn i bil er fortsatt et stort problem i Norge. Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If har derfor lansert Bilstolvelgeren.no: et verktøy for å hjelpe forvirrede småbarnsforeldre med trygg og riktig sikring av de minste på bilturen.

” Hvordan sikrer jeg barnet mitt?”

I følge Trygg Trafikk finnes det svært mange norske småbarnsforeldre som sliter med temaet. – Det er ett spørsmål som utgjør brorparten av henvendelsene vi får hvert år: «hvordan holder jeg barnet mitt trygt i bilen?». Antallet spørsmål vi får viser at det finnes stor vilje til å gjøre det rette – men også at kunnskapsbehovet er stort, forteller kommunikasjonsrådgiver Jonas Wærstad. Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging i If, ser de samme tendensene: – Det bekymrer oss at så mange fremdeles sikrer barna sine feil i bilen. Det dreier seg gjerne om ting som feil beltebruk og feil bruk av bilstol for barn – og veldig ofte handler det rett og slett om at man velger feil type bilstol til barnet, sier han.

Vil fjerne uvitenhet og feilinformasjon

– Som småbarnsforeldre er det tusen valg man skal ta – alt fra smokk og vogn til riktig bilstol. Husk at du er i godt selskap om du føler at sikring av barnet ditt på bilturen er et vanskelig tema. Nettopp derfor tror vi at Bilstolvelgeren.no vil være til stor nytte for mange, forklarer Wærstad. De generelle årsakene til feilsikring av barn i bil er mange, men uvitenhet, feilinformasjon og holdningen om «at det ikke er så farlig, fordi det bare er en kort tur» er gjengangere, ifølge Trygg Trafikk.

En hjelper i informasjonsjungelen

Jan Olav Nilssen hos forsikringsselskapet If forklarer at det ikke alltid er like enkelt å vite hva som er riktig bilstol for de små: ­ – For nybakte foreldre kan det fortone seg som en jungel av typer, regler og anbefalinger, som i tillegg endrer seg ettersom barnet vokser. For å hjelpe til med å finne frem til riktig type bilstol til barnet har vi og Trygg Trafikk laget denne tjenesten: et sted som gir deg et klart svar på hvilken type bilstol du bør velge for ditt barn, sier han. – Vi håper at Bilstolvelgeren.no blir et nyttig verktøy for å hjelpe foreldre, besteforeldre og alle som kjører med barn i bilen med å sørge for at barna sitte trygt og riktig – uansett alder, kommenterer Nilssen videre.

Slik fungerer Bilstolvelgeren

Å bruke Bilstolvelgeren.no er raskt, trygt og enkelt: du taster inn barnets alder, vekt og lengde/høyde. Deretter får du en klar og tydelig anbefaling om hvilken type bilstol barnet ditt bør ha – fra babysete for de minste, barnestol for de litt større og frem til beltestol og bilpute for de større barna. Bilstolvelgeren.no er merkenøytral. Den vil derfor ikke anbefale et spesielt merke, men gi brukeren et tydelig svar på hva slags type bilstol barnet trenger, enten du skal kjøpe eller leie bilstol.