Gutt i beltestol - Trygg Trafikk

Lar barna feste bilbeltet selv

De fleste foreldre lar barna feste sikkerhetsbeltet selv, viser ny undersøkelse. Feil beltebruk er årsaken til at barn blir skadet i bilulykker, sier ulykkesforsker.

78 prosent av foreldre til barn mellom fire og 12 år lar barna feste eget sikkerhetsbelte før kjøreturen, viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort for Trygg Trafikk og If Skadeforsikring. Mange sier likevel at de sjekker om barnet har gjort det riktig. – Litt større barn kan godt feste seg selv hvis foreldrene følger med, men det er viktig at de vet at kun små feil kan føre til at det går virkelig galt i et sammenstøt, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If Skadeforsikring.

Beltet under armen

Hver tredje forelder har i løpet av det siste året opplevd at barnet flyttet bilbeltet under armen under bilturen, viser undersøkelsen. – Det er svært viktig at beltet blir liggende over skulderen så ikke alt presset kommer på magen i en kollisjon eller en plutselig oppbremsing. Selv om alt ser greit ut når du starter turen, må vi følge med underveis, enten ved at du titter i bakspeilet eller stopper opp og tar en sjekk, sier Carina Henske i Trygg Trafikk. Se video her om hvilke feil du bør unngå.