Alle barn under 135 cm eller 36 kg må bruke godkjent barnesete.

Nå sitter halvparten riktig

Nesten halvparten av alle barn under fire år sitter i bakovervendt bilsete, viser en ny telling. – En svært positiv økning, men vi har fortsatt en vei å gå, mener UP og Trygg Trafikk.

Det er stor forskjell på bakovervendt og forovervendt sikring av barn i bil. – Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk. I 2010 viste en telling at 20 prosent av norske barn under fire år var sikret i bakovervendt bilsete. Årets undersøkelse viser at hele 49,3 prosent sitter riktig.

Høyere kunnskap

– Dette er en betydelig forbedring i forhold til for fem år siden. Men fortsatt sitter halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen. Den landsomfattende undersøkelsen er utført av UP i samarbeid med Trygg Trafikk. I alt ble 1241 biler med barn i kontrollert i nærheten av barnehager. – Denne undersøkelsen viser at trafikksikkerhetskampanjene treffer. Vi ser en tendens til høyere kunnskap om sikkerhet blant bilistene, sier Karlsen.