Nordmenn fortsatt for dårlige til å bruke refleks

Bare 4 av 10 nordmenn bruker alltid refleks i mørket – til tross for at det trolig finnes mer enn 20 millioner reflekser i norske hjem. Det viser en ny undersøkelse. – For dårlig! sier Ann-Helen Hansen i Trygg Trafikk.

 – Selv om flere bruker refleks enn tidligere, er vi langt fra i mål, sier Ann-Helen Hansen, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk. Den landsomfattende undersøkelsen gjennomføres årlig av Kantar TNS på oppdrag for Trygg Trafikk og Fremtind, forsikringsselskapet til Sparebank1 og DNB, og kartlegger det norske folks vaner og holdninger knyttet til refleksbruk.

«Alle» skjønner at refleks hjelper

Undersøkelsen viser nemlig at selv om bare 4 av 10 nordmenn alltid bruker refleks i mørket – og færre enn 3 av 10 gjør det ofte – så oppgir 9 av 10 at de mener refleks bidrar til færre farlige situasjoner. – «Alle» skjønner jo at refleks virker. Men bare et fåtall har rutinen inne med å bruke refleks i mørket. Refleks i mørket bør være like selvfølgelig som bilbelte i bilen, fortsetter hun.

Annenhver bilist har nesten kjørt på noen

Tallene viser også at nesten annenhver nordmann – 47 prosent – har opplevd å nesten kjøre på noen – nettopp fordi de ikke har sett dem i mørket. – Det understreker hvor farlig det er å gå uten refleks i mørket i høst- og vintermånedene – som er høysesong for påkjørsler. Å ikke bruke refleks er i praksis å velge å være usynlig i mørket, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

Mer enn 20 millioner reflekser i norske husstander

Hele 61 prosent av de spurte sier de har 6 eller flere reflekser hjemme, mens bare 2 prosent sier at de ikke har noen. Trolig finnes det mer enn 20 millioner reflekser i norske hjem. Likevel er unnskyldningene for å droppe refleksen mange. Den vanligste – som gjelder 7 av 10 av oss – er rett og slett forglemmelse. – Uten refleks er du veldig sårbar selv på steder med gatebelysning. Lys fra gater, butikker og trafikk stjeler så mye oppmerksomhet at du som fotgjenger i praksis blir nærmest usynlig. Legg reflekser i jakkelommer og vesker, så har du den alltid tilgjengelig, avslutter Nielsen.