Norske bilister tar større risiko i utlandet

Hvert år skades rundt 180 nordmenn i trafikkulykker i utlandet, viser en beregning fra Europeiske Reiseforsikring. Vi er mindre opptatt av bilsikkerhet når vi er på ferie, men samtidig er vi som fotgjengere langt mer forsiktige enn hjemme.

Det viser en undersøkelse som TNS Gallup har utført for Europeiske Reiseforsikring og Trygg Trafikk. En stor andel nordmenn drar hvert år til land utenfor Skandinavia, og nesten hver fjerde ferierende kjører bil. Men kunnskapene om trafikksikkerhet er det litt for mange som legger igjen hjemme.

Dropper bilbelte

Blant bilister og passasjerer pleier ni prosent å droppe bilbeltet dersom de er i et land der bilbeltebruk er mindre vanlig. Nesten to av ti bruker ikke bilbelte i baksetet. ­– Nordmenn er flinke til å bruke bilbelte hjemme, men mange dropper bilbeltet på ferie i utlandet. Det virker som om sol og ferie gjør at fornuften tar litt pause. I de fleste ferieland er trafikken mer hektisk enn hjemme, og dette øker risikoen for ulykke. Det er flere som kjører ruspåvirket, det er ofte høyere fartsnivå, annerledes kjøremønster og kjørekultur, sier kommunikasjonssjef Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk. Årøen oppfordrer spesielt til å huske bilbelte i baksetet. Grunnen er enkel: hvis du veier 80 kilo og frontkolliderer i 50 km/t, blir du kastet fremover med en kraft på nesten 800 kilo. Da risikerer du å ta livet av både deg selv og personen i setet foran deg. – Et slikt sammenstøt vil knekke forsetet, og du vil treffe personen foran i ryggen og nakken, sier Årøen.

Uten hjelm på mc

Kun fire prosent av de ferierende kjører scooter eller motorsykkel. Disse få er til gjengjeld svært utsatte i trafikken. 10 prosent av dem kjører mest sannsynlig uten hjelm, og flere dropper beskyttende påkledning. – Trafikkulykker er blant de vanligste grunnene til at nordmenn omkommer eller blir hardt skadd i utlandet. Hvert år ser vi ulykker som kunne vært unngått dersom folk hadde vært flinkere til å avpasse farten, bruke bilbelte i bil og huske hjelm og egnet bekledning når de kjører mc, opplyser assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring.

Smarte fotgjengere

Selv om vi som bilister tar større risiko i utlandet, er vi mye mer forsiktige som fotgjengere. Hele 73 prosent sier de tar flere forholdsregler i utlandet. Det gjelder uansett kjønn og alder. – Nordmenn på tur i utlandet er ekstra forsiktig i fotgjengerfeltene, venter på grønn mann og sjekker at det er klart før gaten krysses. Dette er klok oppførsel. Vi krysser fingrene for at folk tar med seg denne sikkerhetstenkningen når de kjører moped, mc eller bil også avslutter Vennesland.