Øker barnas skaderisiko i bilen

Stikk i strid med ekspertenes klare anbefalinger, mener 60 prosent av befolkningen at små barn kan sitte forovervendt i bil.

Kun 20 prosent mener at barn bør sikres bakovervendt i bil til de er minst 4 år, slik Trygg Trafikk og øvrige eksperter anbefaler. Det viser en spørreundersøkelse Ipsos MMI har gjort på oppdrag fra If Sikkerhet og Trygg Trafikk. 10 prosent mener barn kan sitte forovervendt fra de er 1 år, mens nesten halvparten svarer 2 eller 3 år. – De som sitter forovervendt har en langt høyere risiko for alvorlige skader og død enn de som sikres bakovervendt. Den forskjellen er så stor at dette bør voksne nå ta hensyn til, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Utsatt nakke

Ifølge undersøkelsen mener rundt 1,4 millioner nordmenn det er greit at de minste ikke sikres best mulig i bil. – Hvis små barn havner i en ulykke, er kun det tryggeste godt nok. Da vil alle foreldre mene at den «nest beste» løsningen er for dårlig, sier Henske. Når barna er 1 til 3 år utgjør hodet henholdsvis 25 og 18 prosent av kroppsvekten. Ved forovervendt sikring kastes det tunge hodet framover under en kollisjon, mens resten av overkroppen holdes fast av beltene. Det fører til store belastninger på barnets nakke. – Ved bakovervendt sikring blir derimot kollisjonsenergien fordelt fra baken og opp til bakhodet. Dermed presses hele overkroppen inn mot seteryggen. Det gir langt mindre belastning på nakken, sier Henske.

Bare bakovervendt

Dette er også grunnen til at forsikringsselskapet If ikke leier ut forovervendte barneseter i vektklassen opp til 18 kilo. – Forskning viser at det er fem ganger sikrere å sitte bakovervendt enn forovervendt. Det tar vi konsekvensen av. Derfor vil vi kun tilby det tryggeste alternativet, sier avdelingsleder Jan Olav Nilssen i If Sikkerhet. Undersøkelsen fra Ipsos MMI viser at det ikke er noen forskjell på folk med høy eller lav utdanning. Menn mener at barn bør sitte bakovervendt til de er minst 3 år, mens kvinner gjennomsnittlig svarer 2,6 år. Tallene viser at det også er klare forskjeller etter hvor i landet folk bor. Mens Oslo-folk mener barna bør sitte bakovervendt til 2,4 år, sier folk i Midt- og Nord-Norge 3 år. – Likevel er flertallet ikke i nærheten av å følge de klare anbefalingene om minst fire år. Det er skuffende, med tanke på den ekstra skaderisikoen folk utsetter barna for, sier Carina Henske i Trygg Trafikk. I dag lanserer Trygg Trafikk årets “Tryggest bakovervendt”-kampanje i samarbeid med If. Hovedmålet er å få barn fra 1 til 4 år til å sitte bakovervendt i bil. 80 butikker landet over er med på kampanjen, som varer til 22. juni.