Økning i trafikkulykker i Thailand

Stadig flere nordmenn feirer jul og nyttår i varmere strøk. Thailand er et favorittland for mange. Trygg Trafikk og Europeiske Reiseforsikring oppfordrer nordmenn som skal dit til å være svært forsiktige i trafikken.

Tall fra Europeiske Reiseforsikring viser at trafikkulykkene i Thailand i 2011 utgjorde 6 % av totalt antall trafikkulykker, mens andelen så langt i 2012 er 12 %. – Dette viser helt klart en negativ utvikling. Selv om vi vet at antall reisende til Thailand øker, så er det uten tvil en forhøyet risiko for trafikkulykker i dette området. 60 % av de som skades i trafikken er menn, og selv om det er jevnt fordelt på alder, er det en høyere andel i aldersgruppen 50-59 år, sier Harald S. Hollerud, direktør i Europeiske Reiseforsikring. – Adferden på veiene i Thailand er ofte veldig forskjellig fra det vi er vant til her i Norge. Mens vi her har et regulert samfunn med trafikkregler som i høy grad følges, er det i Thailand mange uformelle trafikkregler som du må være lokalkjent for å skjønne. Blant annet dette at de store kjøretøyene har forkjørsrett i trafikken – uavhengig av trafikkregler, sier Hollerud. I juleferien reiser mange nordmenn til Thailand, for å oppleve sol, strender, vennlige mennesker og god mat. Thailand er et trygt land å reise til, men akkurat trafikken er mer utfordrende og risikofylt enn hjemme, med 4-5 ganger flere trafikkdrepte per 100.000 innbyggere enn Norge.

Fotgjengere ikke trygge

Mai Ellegaard er leder for Europeiskes Euro Center i Thailand, g har bodd 17 år i Asia. Euro Center Thailand har ansvar for 20 land i Asia, i tillegg til Thailand. Hun advarer mot å stole på fotgjengerfelt og grønt lys. – Fotgjengere er ikke like trygge i Thailand i fotgjengerfeltet som vi er vant til, fordi både biler, busser og motorsykler kjører på rødt lys, sier Ellegaard. Hun ser daglig motorsykler manøvrere seg framover i trafikken ved å kjøre på rødt lys, kutte hjørner, bruke fortauet og sikk-sakke seg fremover. – Et godt råd i Bangkok er å benytte broer og skywalks, det vil si fotgjengerfelt over veien, framfor å krysse gaten, anbefaler Ellegaard.

Pass ekstra godt på barna

Føreropplæringen er mindre regulert enn i Norge, og sjåførenes ferdigheter varierer. I Bangkok anbefaler Europeiske offentlige transportmidler, for eksempel BTS (SkyTrain) og MRT (subway), som er billig, effektivt og sikkert. Hvis du skal ta taxi er det tryggeste å bestille denne via hotellet. – Pass spesielt godt på barna i trafikken i utlandet, oppfordrer Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg. – Det er ikke alle trafikkreglene vi lærer barna her hjemme som gjelder i andre land. Og i Thailands kaotiske trafikkbilde er det ekstra viktig å holde de minste barna godt i hånda, og passe på dem hele tiden. Hvis du reiser med små barn og må kjøre bil, er det fornuftig å sjekke ut med hotellet eller turoperatøren i forkant om de kan skaffe bilbarnesete. Hvis ikke vurder å bringe med deg ditt eget, sier Sandberg.

Trafikkråd for Thailand:

  • Husk at det er venstre-kjøring
  • Ikke kjør motorsykkel – selv om du får hjelm, som ofte er av dårlig kvalitet
  • Ikke kjør bil selv – lei bil med sjåfør
  • Bruk helst gangbroer over veien der det finnes