Over halvparten beskytter hodet

Stadig flere syklister finner en hjelm de vil bli sett med. Nå beskytter over halvparten av syklistene hodet, flere enn noen gang tidligere.

Siste telling av sykkelhjelm som ble gjennomført av Statens vegvesen i juni 2011 viser at 51 prosent av alle syklister bruker hjelm på sykkel. Aldri før har så mange beskyttet hodet på sykkel, bare siden 2008 har hjelmbruken økt fra 35 til over 50 prosent. – Det er veldig gledelig at over halvparten nå bruker hjelm, sier Trygg Trafikks direktør Kari Sandberg, som håper det kan oppstå litt gruppepress, når det vanligste blir å sykle med hjelm, og ikke uten.

Menn er flinkere enn kvinner, ungdom er dårligst

Menn (53 prosent) er fortsatt er flinkere til å bruke sykkelhjelm enn kvinner (48 prosent). Dårligst er hjelmbruken i aldersgruppen 12 – 17 år med 43 prosent, mens 73 prosent av barn under 12 år bruker hjelm. Sandberg tror flere voksne med hjelm vil føre til at flere unge fortsetter å bruke hjelm, også gjennom ungdomsskoletiden. I tillegg jobber Trygg Trafikk målrettet som pådriver mot ungdomsskolene, for å få inn krav om hjelm på alle sykkelturer i skolens regi.

Flere finner sin hjelm

Trygg Trafikk har siden 2009 gjennomført kampanjen “Finn din hjelm”, finansiert av Statens vegvesen. Målet med kampanjen er å inspirere flere syklister til å finne en hjelm som passer egen stil og sykkel – og som man vil bli sett med. – De fleste vet godt at hjelm reduserer risikoen for hodeskader. Derfor har vi i denne kampanjen valgt å ikke fokusere primært på skaderisiko. Vi vel heller vise at det finnes et stort utvalg hjelmer tilpasset ulik bruk av sykkel og egen stil som syklist, sier kommunikasjonssjef og prosjektleder i Trygg Trafikk, Kristin Øyen. Utvalget hjelmer har blitt større siden kampanjens første år, både i sportskjedenes butikker og gjennom nye nettbutikker som sykkelhjelm.no og sykkelpikene.no. Kampanjen gjennomføres i mai måned, for 4. år på rad.

Flinkest i nord, dårligere i sør

Tellingen til Statens vegvesen viser at det er store forskjeller mellom de ulike landsdelene. Flinkest til å bruke hjelm er nordlendinger – i region nord er bruksprosenten hele 61 prosent, med regionvest like bak på 59 prosent. Lavest er hjelmbruken i region midt med 40 prosent, og region sør med 43 prosent. Østlandet ligger tett på gjennomsnittet med en hjelmbruk på 53 prosent.

Sykkelskader

  • 4500 – 5000 syklister søker legebehandling etter ulykker årlig
  • Ca 60 syklister skades alvorlig hvert år
  • De alvorligste skadene er skader på hode, ansikt og nakke
  • Sykkelhjelm

  • Sykkelhjelmen fungerer støtdempende slik at slaget mot hodet ikke blir så hardt. Hjelmen fordeler også kraften i slaget over en større flate, slik at ikke hele belastningen rammer et punkt på hodet.
  • Hjelmen må være passe stor og kunne justeres slik at den bare kan beveges noen centimeter. Hjelmen må brukes slik at den dekker panne og tinninger, der de fleste slag (70 %) rammer.
  • Å bruke sykkelhjelm reduserer risikoen for skade med 60-80 prosent.