Kjøring på vinterføre

Slik kommer du deg trygt hjem til jul

Julen betyr vanligvis stor trafikk, med både korte og lange bilturer. Trygg Trafikk tror ikke jula 2020 blir noe unntaksår i trafikken, og oppfordrer oss til å ta det med ro på veien i julestria. Les tipsene for en trygg juletrafikk her.

– Det er litt uforutsigbart hvordan juletrafikken blir år. Men vi må nok være forberedt på at julestri forblir julestri også i år. Det betyr både mer trafikk på veiene og høye skuldre hos flere av oss. Sammen med faren for krevende føreforhold, er det er en svært dårlig kombinasjon, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ingrid Trømborg. 

Pakk riktig 

Julestri betyr ofte mange småturer med gaver som skal kjøpes eller hentes på posten, juletre som skal kjøpes og storhandlinger som skal gjennomføres. For mange betyr det også langtur til fjells eller til slektninger. Uavhengig av lengden på turen, er det viktig å sørge for at bilen er skikkelig pakket.  – En løs gjenstand kan bli et livsfarlig prosjektil ved en bråstopp. Noe som veier to kilo vil ved en bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander i bilen, og sørg for å ikke pakke bagasje høyere enn baksetene – med det tyngste nederst og innerst mot seteryggenfortsetter hun. 

Vær føre var i fjellet 

For de som skal legge ut på langtur, er det viktig å være oppmerksom på vær og forhold. Særlig gjelder det de som planlegger å ta juleferien på fjellet. – Desember-været er uforutsigbart, og skal du til fjells gjelder det å stille forberedtSelv om det er bare veier i byen, kan det likevel være full vinter til fjells, og været kan snu fort. Pass derfor på at du er utstyrt med kjettinger, mat og drikke, varme klær og oppladet mobiltelefon slik at du tåler en ufrivillig stopp på et øde sted. 

Unngå bakruskjøring 

Julen i år blir trolig uten den store festfaktoren. Likevel advarer Trygg Trafikk mot uaktsom promillekjøring i julen og førjulstiden.  – Julen innebærer for mange mer alkohol enn vi er vant til – særlig brennevin. Da er det viktig å gi seg selv god tid dagen derpå for å være sikker på at du er kjørbar. Husk at det er den samme promillegrensa som gjelder dagen derpå. La bilen stå hvis du er i det minste tvil, avslutter Ingrid Trømborg.  

###  

Her er Trygg Trafikks tips for en trafikksikker jul: 

  1. Stress ned og konsentrer deg om kjøringen – du kommer tidsnok frem. 
  2. Tilpass farten etter forholdene. 
  3. Skrap rutene helt fri for is og snø før du kjører. 
  4. Sett av tid til å pakke bilen, og sørg for at alle løse gjenstander er sikret. 
  5. Følg med på værmeldingen og ha med riktig utstyr hvis du skal til fjells. Husk kjettinger, varme klær og mobil med fullt batteri.