Følg med på veien i langhelgen

Denne uken forventes det mye trafikk i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag. Trygg Trafikk ber folk holde fokus og konsentrere seg. – Følg med på veien og kjøringen, sier Trygg Trafikk.

– Uoppmerksomhet er en faktor i rundt 30 prosent av alle ulykker på norske veier. Hvis du kjører i 80 km/t og tar blikket av veien i fem sekunder har du beveget deg 110 meter i mellomtiden. Det viser hvor farlig det er å ikke følge med, sier Bård Morten Johansen, seniorrådgiver i Trygg Trafikk. Nærmere 8 av 10 – 76 prosent – mener uoppmerksomhet utgjør den største risikoen i trafikken. Det viser en landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Trygg Trafikk.

– Ha fokus på kjøringen!

Til sammenligning mener 7 av 10 – 74 prosent – at det er kjøring i ruspåvirket tilstand som utgjør den største risikofaktoren, og kun 3 av 10 mener det er dårlige veier. Likevel viser det seg at norske bilister er opptatt av mye annet mens de kjører bil – og at 1 av 4 sjekker SMSer bak rattet. – Vi må regne med at det også i år blir mer trafikk på veien i forbindelse med langhelgen. Når vi klarer å legge fra oss mobilen i møter eller på skolen, så må vi klare det også når vi kjører bil. I bilen risikerer du livet ditt hvis du velger mobilen framfor veien, sier Johansen.

Dette gjør vi mens vi kjører

Ifølge undersøkelsen bruker over halvparten – 55 prosent – GPS eller kart-app når de er sjåfør, enten hver gang eller en gang iblant. Nesten like mange – 52 prosent – sier at de bytter musikk, radiokanal eller podcast. – Å se bort fra veien er som å kjøre i blinde. Du kan aldri være trygg på at det ikke skjer noe i veibanen foran deg. Det er viktig at vi konsentrerer oss om kjøringen og trafikken, og derfor oppfordrer vi folk til å legge bort mobil eller andre distraksjonsmomenter, og kun følge med på veien, avslutter Johansen.

Trygg Trafikk sine tre tips for en tryggere helgetur:

  1. Ta pauser. Ikke kjør langt uten pause, da blir du fort uoppmerksom og trøtt. Pauser bidrar også til holde stemningen oppe i bilen selv på lange turer!
  2. Dropp mobilen. Mobilen må ta en del av skylden for at hver tredje ulykke skyldes uoppmerksomhet.
  3. Hold deg edru. Unngå alkohol kvelden før avreise. Alkohol forstyrrer søvnkvaliteten, og bidrar til at du lettere blir trøtt og uoppmerksom under bilturen.