Trygg Trafikk: Krever strengere krav for godkjenning av sykkelhjelmer

Alle sykkelhjelmer som selges i Norge må være godkjente etter CE-standarden EN 1078 eller EN 1080. Testkravene for å bli CE-godkjent innebærer i dag kun rette støt. Trygg Trafikk og Tryg forsikring etterlyser at skrå støt blir en del av testkravene.

– Skrå støt er mer representativt for en ekte sykkelulykke og risikoen for hodeskader er størst dersom du blir utsatt for et skrått støt med rotasjonskraft. Sykkelhjelm er den viktigste beskyttelsen syklister har for å unngå alvorlige hodeskader i en ulykke, og det er store forskjeller mellom sykkelhjelmer, både når det gjelder pris og hvordan de beskytter ved et fall, sier kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk, Ann-Helen Hansen.

9 av 10 vet ikke hva Mips er

Mips er et tolagssystem i hjelmer som gir en ekstra beskyttelse for hjernen når det oppstår rotasjonskrefter. Teknologien har eksistert i over 25 år. Alle som selger sykkelhjelmer har i dag et utvalg hjelmer med og ut uten rotasjonsbeskyttelsen Mips. Til tross for dette er det få som har fått med seg hva Mips er, og hva det er godt for. Kun 1 av 10 vet hva Mips er viser en undersøkelse gjennomført av Yougov på vegne av Trygg Trafikk og Tryg Forsikring. – Vi i Trygg Trafikk har anbefalt Mips-hjelmer i mange år, men vi ser at det er veldig få som vet hva det er. Mips er en rotasjonbeskyttelse, som absorberer mye av rotasjonsenergien når du treffer bakken, dette er energi som ellers ville blitt overført til hjernen. At hjelmen har rotasjonsbeskyttelse kan være avgjørende ved et fall, forteller Hansen.

Mips best i test

I 2022 gjennomførte Trygg Trafikk og Tryg Forsikring den mest omfattende testen noensinne av sykkelhjelmer for barn i det norske markedet. De 13 mest populære hjelmene ble testet, og rotasjonsbeskyttelse var særlig vektet. Fem av hjelmene fikk fem av fem mulige stjerner, som tilsier under tjue prosent risiko for hjernerystelse. Alle de fem tryggeste hjelmene var utstyrt med Mips-systemet. I år ble 13 hjelmer for voksne testet. Av de mest populære hjelmene, fikk to hjelmer fem stjerner og fem fikk fire stjerner. Alle disse var utstyrt med Mips-systemet. – Vi vet at det er stor forskjell på hvor godt en sykkelhjelm beskytter. Det har derfor vært viktig for oss å teste de mest vanlige hjelmene i Norge med og uten Mips. Testene viser at Mips tar opp en stor del av energien fra sammenstøtet, det fører til at du får mindre belastningen på hjernen. Vi anbefaler alle å kjøpe og ikke minst bruke hjelm med Mips, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.