Ungdom frykter ulykker, men dropper bilbeltet

Over 60 prosent av unge bilister har opplevd nestenulykker på veiene det siste halvåret. Like mange har følt seg utrygge som passasjerer i bil. Likevel har hver tredje ungdom droppet bilbeltet.

Det viser ferske tall fra Trygg Trafikks nettside «Real Life Auto», som er utviklet med støtte fra Gjensidige Forsikring. I perioden 10. januar til 1. mars har 5000 personer besvart spørsmål om egne holdninger og adferd i trafikken. De fleste av disse er ungdom eller unge voksne under 30 år. – Det er et paradoks at så mange bekymrer seg for ulykker, og samtidig sitter uten bilbelte, sier prosjektleder Alexander Wie Flaa i Trygg Trafikk. En eller flere ganger det siste halve året har:

  • 65 prosent vært nære ved å oppleve en ulykke i trafikken.
  • 64 prosent følt seg utrygge som passasjerer i bil.
  • 32 prosent droppet å bruke bilbelte i forsetet.
  • 36 prosent droppet å bruke bilbelte i baksetet.

Ungdommene er minst bekymret for å skade seg i bilulykker, når risikoen er størst. Det viser en undersøkelse foretatt av Synovate på oppdrag fra Gjensidige. Mens 36 prosent av ungdom i alderen 15 til 17 år bekymrer seg, reduseres tallet litt når ungdommene selv setter seg bak rattet. Samtidig stiger ulykkesrisikoen betydelig når de uerfarne 18-åringene blir bilister. – Det ser ut til at troen på egne ferdigheter øker litt for fort når de får lappen. Mange er villige til å ta sjanser i trafikken, selv med liten erfaring. Når dette i tillegg foregår uten bilbelte, kan det gå riktig galt. Det har vi dessverre mange eksempler på, sier Bjørge Jostein Tangen, skadeforebygger i Gjensidige Forsikring. De siste fem årene har 210 personer i alderen 18 til 24 år omkommet på norske veier. 10. januar lanserte Trygg Trafikk «Real Life Auto». Dette er et læringsprogram utformet som et dataspill, særlig rettet mot elever ved yrkesfaglig utdanning. Målsettingen er å gi ungdom mer kunnskap om trafikksikkerhet og dermed redusere ulykkesrisikoen. Fra lanseringen til 1. mars har nesten 8000 personer vært inne på spillets nettside. 5000 av dem har fullført spillets innledende oppgave, som går ut på å fylle ut et spørreskjema om egne holdninger og egen adferd i trafikken. 1800 personer har fullført hele Real Life Auto. – Det er et fantastisk resultat og langt flere enn vi hadde drømt om. Særlig med tanke på at hele læringsprogrammet tar omlag 45 minutter å gjennomføre. Nå håper vi enda flere vil logge seg på «Real Life Auto» og lære av det, sier prosjektleder Alexander Wie Flaa i Trygg Trafikk.