Unngå ulykker i påsketrafikken

Glem halsbrekkende forbikjøringer og hissige fartsetapper når køen løser seg opp. – Det viktigste er ikke når du kommer fram, men at du kommer fram, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk.

Hver påske opplever vi stor trafikk på utfartsveiene. Det fører dessverre til mange ulykker i løpet av høytiden. Husk at været på denne tiden av året kan skifte raskt, noe som kan gi varierende føreforhold. Særlig i høyden er det viktig å være forberedt på plutselige væromslag.

Ikke stress

– Det viktigste rådet vi kan gi folk, er å ta det med ro. Husk at du har ferie! Hold din plass i køen og dropp forbikjøringer. Ofte fører dette bare til økt risiko, ikke spart tid, sier direktør Kari Sandberg i Trygg Trafikk. Det finnes dessverre mange eksempler på at folk risikerer livet for å komme noen plasser fram i køen. Men i tett trafikk er det knapt noe tid å vinne på å sette seg selv og andre i fare. Der trafikken flyter, er det viktig å holde avstand til bilen foran og å holde hodet kaldt, selv om du mener det går i tregeste laget. – Ligger du først i køen, og merker at andre vil forbi, er det lurt å kjøre inn til siden. Da slipper du hissige sjåfører som ligger rett bak deg. I tillegg minsker risikoen for farlige forbikjøringer, sier Sandberg.

Tung last

Når bilen pakkes full av bagasje, er det viktig å tenke på at kjøreegenskapene forandres. Farten bør holdes nede, slik at du ikke mister veigrepet og kontroll over bilen. Husk å pakke den tyngste bagasjen nederst og inntil bakseteryggen. Ellers kan du risikere at tung last kastes framover og over bakseteryggen, eller treffer baksetet med voldsom kraft. Det har tidligere ført til dødsfall på norske veier. – Har du barn i baksetet, skal du være ekstra oppmerksom på dette. Inne i bilen bør det ikke ligge løse gjenstander. Husk at selv små og lette ting kan volde stor skade når de farer framover under en kollisjon, sier Sandberg.

Påsketips fra Trygg Trafikk:

Bruk beltet riktig Sjekk at alle i bilen er riktig sikret med bilbelter. Pass på at barna ikke sitter med beltet under armen, og at hoftebeltet ikke ligger over magen. Ta av tykke jakker, slik at beltet ligger så nært kroppen som mulig, og stram belte godt. Sikkerhetsutstyr må brukes riktig for at det skal virke etter hensikten. Sørg også for å sikre dyr i bilen. Ta med hurtigkjettinger Vinterdekkene bør fortsatt være på når du reiser opp på påskefjellet. Fordi stadig flere kjører piggfritt, er det smart å ta med hurtigkjettinger. De kan lett legges på om du sliter med å komme fram. Dekkrens er også nyttig. Hold avstand Hold god avstand til kjøretøyet foran. Husk at bremselengden på snø er minst dobbel så lang som på tørr asfalt! Avpass farten etter forholdene. Kjør tydelig så andre ser hva du vil og hvor du vil. Ta det rolig – du har ferie Følg køen og unngå stress. Unngå unødvendige forbikjøringer. Kjørefarten ligger nesten på fartsgrensen selv på de største utfartsdagene, selv om det på enkeltstrekninger kan være full stopp. Det er lite å spare på å kjøre forbi. Pakk smart Mange biler er tungt lastet med påskeproviant og skiutstyr. I kombinasjon med vinterføre og høy fart gir det dårligere kontroll. En fullpakket bil får endret kjøreegenskapene. Pakk de tyngste tingene nederst, og helst langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Unngår løse gjenstander Løse gjenstander kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp. Et videokamera som veier to kilo vil ved bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 110 kilo. Ha derfor aldri løse gjenstander på bagasjehylla. Bagasje i skiboksen bør veie maksimalt 50 til 75 kg. Husk varseltrekant og refleksvest Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp. Husk refleksvest når du går ut av bilen. Ta med mat og varme klær Blir du overrasket av uvær og stående fast ved passering av en høyfjellsovergang er varme klær, mat, vann og varm drikke et godt tips. Ta hensyn til de minste For bilsyke barn hjelper det med reisesyketabletter på lengre bilturer. Ikke spis for mye søtt rett før bilturen. Aggressiv kjørestil med mye akselerasjon og nedbremsing gjør passasjerene lettere kvalme. I tillegg øker risikoen for ulykker, og bilen bruker mer drivstoff enn nødvendig.