Vinterferietips

Med ferietrafikken rett rundt hjørnet, gir Trygg Trafikk deg sine tips til en sikker vinterutfart. – Fest beltet riktig, tilpass farten og pakk smart. Mindre stress gir større ferieglede, sier Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Vinterferien har så smått begynt i deler av landet. Fra neste uke er det ferieavvikling for mange nordmenn, og det forventes som vanlig stor trafikk på utfartsveiene. Trygg Trafikk oppfordrer alle til å vise ekstra årvåkenhet, pakke riktig og ta det med ro på vinterferieveiene. – Vinterferie betyr flere biler på veiene, mer kø og generelt flere ulykker. Selv om du har lyst å komme raskt frem er det viktig å ta det med ro. Stress skaper dårlig feriestemning, gjør deg uoppmerksom i trafikken og øker risikoen for at du utsetter både deg selv og andre for fare, sier Årøen. Husk også at februar bringer med seg vanskelige og skiftende kjøreforhold, og at du må avpasse farten. 5 vinterferietips

  1. Fest beltet riktig. Barn under 4 år bør sitte i bakovervendt bilstol tilpasset deres vekt. Store barn og voksne skal ha beltet stramt festet over hoftene og skulderen. Slakt belte kan gi store indre skader om du kolliderer.
  2. Hold farten nede. Høy fart er hovedårsaken til alvorlige ulykker på veien. Husk at bremselengden på snø er minst dobbelt så lang som på tørr asfalt!
  3. Pakk fornuftig. Løse bagger, skiutstyr og matvareposer i bilen kan være livsfarlig. En halvliters brusflaske vil ved bråstopp i 70 km/t få vekt tilsvarende 10 kilo. En alpinstøvel vil få vekt tilsvarende over hundre kilo. Tunge ting skal nederst i bagasjerommet og inntil bakseteryggen.
  4. Varm drikke og varme klær. Å bli stående fast på fjellet i kulda på grunn av uvær eller motorstopp er kaldt, lite morsomt og i verste fall farlig. Ta med mat, vann, varm drikke og varme klær. Fulladet mobil er smart og refleksvest en selvfølge.
  5. Max 75 kilo på taket. Ikke pakk skiboksen for full. Den bør ikke belastes med mer enn 50 til 75 kilo. Bruker du takgrind må du å huske på skikkelig sikring og eventuelt ta i bruk beskyttelsesnett eller stropper.