Voksne «lyver» om refleksbruk

87 prosent av alle voksne sier at de bruker refleks. Det stemmer ikke. En ny telling viser at kun 32 prosent faktisk gjør det.

Refleksbruken har økt med tre prosentpoeng i Norge siden fjoråret. Det viser en landsomfattende telling av 17 197 voksne fotgjengere, utført av Trygg Trafikk og Sparebank1 Forsikring. Her er det registrert gående både i bygater og langs landeveier i mørket. – Vi er glade for at flere bruker refleks. Likevel hadde vi håpet at økningen var større, sier fungerende kommunikasjonssjef Carina Henske i Trygg Trafikk.

Fort gjort å glemme

I en ny spørreundersøkelse, utført av Ipsos MMI, svarer 56 prosent av den voksne befolkningen at de ofte bruker refleks. 31 prosent sier de bruker refleks av og til. Det stemmer dårlig overens med resultatet av den landsomfattende tellingen, men kan være en forklaring på hvorfor kun tre av ti bruker refleks, mener Trygg Trafikk. – Folk tror tydeligvis at de bruker refleks langt oftere enn tilfellet er. Kanskje har de en hengende på høstjakka, men tar på seg vinterjakka når de går ut. Det er fort gjort å glemme refleksen, og konsekvensene kan bli store hvis ikke bilistene ser deg, advarer Henske. I samme undersøkelse svarer 71 prosent at de har opplevd å nesten kjøre på fotgjengere i mørket.

Mørk i mørketida

Den landsomfattende tellingen avdekker at det er forskjell på hvor flinke folk er til å bruke refleks. På landeveien gjør 46 prosent seg synlige, mens i bygatene gjelder dette kun 29 prosent. Refleks blir brukt av flere kvinner (35 prosent) enn menn (28 prosent). Det er også noen klare geografiske forskjeller i refleksbruk. Nordlendingene er klart best, mens folk som bor i de sørligste fylkene er dårligst. Denne tvilsomme æren deler de med møringene, romsdalingene og trønderne i Midt-Norge. – Differansene mellom regionene er store. Selv om Nord-Norge kommer best ut, kan folk gjerne bli mer sikkerhetsbevisste i en landsdel med mørketid halve året, sier Henske. Hun har et godt råd til alle som skal vandre i mørket: – Legg reflekser i lommene på alle jakker, så har du alltid noen med deg! Regionvis bruk av refleks:

 • Nord: 43 prosent (Nordland, Troms, Finnmark)
 • Vest: 34 prosent (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane)
 • Øst: 31 prosent (Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland)
 • Midt: 28 prosent (Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag)
 • Sør: 27 prosent (Buskerud, Vestfold, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder)
 • Hele landet: 32 prosent

Fakta om refleks:

 • De siste fem årene (2009-2013) har 100 fotgjengere omkommet og 414 blitt hardt skadd.
 • 35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket.
 • Med fjernlys kan bilføreren se deg på 400 meters avstand hvis du bruker refleks.
 • Når bilen bruker nærlys er du synlig på 140 meters hold med refleks.
 • Uten refleks er du synlig først på 25 meters hold. Det tilsvarer cirka ett sekund hvis bilen kjører i 80 km/t.

(Kilde: Transportøkonomisk institutt, Statistisk sentralbyrå, Trygg Trafikk) Kontaktpersoner: Fungerende kommunikasjonssjef Carina Henske, tlf. 22 40 40 32 / mob. 90 19 01 87 Direktør Jan Johansen, tlf. 22 40 40 41 / mob. 90 59 87 30