Landets første «trafikksikre kommuner»

Nå blir hverdagen tryggere for innbyggerne i Sortland og Nissedal. Denne uken ble kommunene godkjent som de to første trafikksikre kommunene i landet.

Med konseptet «Trafikksikker kommune» gjør Trygg Trafikk og fylkeskommunene nå et pionerarbeid. Innen utgangen av 2017 skal 60 kommuner over hele landet være godkjent som trafikksikre kommuner.

Barnehager og skoler skal jobbe systematisk med trafikkopplæring, og kommunene skal lage planer og rutiner som gjør lokale reiser tryggere. Kommunalt ansatte får sikkerhetskrav når de kjører bil. Dette er noen av kriteriene for å bli godkjent som trafikksikker kommune.

Ingen skrivebordsøvelse

Ordfører i Sortland kommune, Grete Ellingsen, er svært fornøyd med godkjenningen.

– Dette er ingen skrivebordsøvelse, men en holdningsskaper som gir sikkerhet for alle innbyggerne både på kort og lang sikt. Sortland skal være en god kommune å bo i, og det er viktig at både barn, unge og voksne får sunne holdninger til trafikk, sier ordføreren.

Ordfører Grete Ellingsen får overrakt en sjekk fra fylkesråd Hild Marit Olsen på 100 000 kroner til kommunen. Distriktsleder Tore Jeremiassen i Trygg Trafikk Nordland gratulerer Sortland med godkjenningen.

– Vil spare liv

Seniorrådgiver og leder av konseptet Trafikksikker kommune, Harald Heieraas, har vært spent på mottakelsen.

– Vi driver pionerarbeid! Det gleder oss stort når vi ser det engasjementet vi har møtt på Sortland, og hvor helhetlig kommunen jobber med trafikksikkerhetsarbeid. Jeg er overbevist om at systematisk arbeid med lokal trafikksikkerhet vil spare liv, sier Heieraas.

Trafikksikker generasjon

Med 30 ansatte og over 100 barn er Vestmarka den største kommunale barnehagen på Sortland. Styrer Louise Wallstad ser at jobbing med trafikksikkerhet over tid gir resultater både for barn og voksne.

– Å si at man tenker trafikksikkerhet er ikke nok. Det som teller er hvordan det er i praksis. Hos oss jobber de ansatte hardt med trafikksikkerhet hver dag, sier Wallstad.

Barna lærer å gå på riktig side, se seg for før de går over veien og bruke refleks. De ber foreldrene holde dem i hånda, bruke refleks, kjøre sakte og rygge inn på parkeringsplassen.

– Når vi ser at barna blir så flinke at de lærer opp foreldrene, er vi kommet langt på vei! sier styreren.

Del dette på:

Facebook Twitter