Gutt i beltestol - Trygg Trafikk

Slik skal barna sikres

Eldre barn sikres dårlig i bilen. Hele 70 prosent av syvåringene sitter feil sikret. I denne animasjonen ser du hvordan barn fra 4-årsalderen skal sikres korrekt.

Trygg Trafikk og If Skadeforsikring har laget en ny animasjonsfilm som viser hvordan de eldre barna skal sikres i bilen.

Når barna kommer opp i skolealder, slurver foreldrene med sikkerheten. Feilplasserte setebelter går igjen som den vanligste feilen. Løse og vridde belter er også vanlig. Dette kommer frem i forskningsprosjektet »Barn i bil» hvor lege Marianne Skjerven-Martinsen og kolleger har kartlagt sikkerheten til 1260 norske barn i bil.

– Ikke alle foreldre er klar over hvor farlig det er å ha skulderdelen av beltet bak ryggen eller under armen. Hadde de visst hvor alvorlige følger det får i et sammenstøt, ville de nok vært mye nøyere på det, sier Skjerven-Martinsen ved Folkehelseinstituttet.

Beltestol

Den nye animasjonen er produsert i samarbeid med leger for å sikre at informasjonen er korrekt.

Barn skal bruke beltestol eller pute til de er minst 135 cm høye. Når barna vokser ut av beltestolen, ofte ved 135 cm høyde, bør de gå over til bilpute frem til de blir 150 cm eller 36 kg. Både bilpute og sete må brukes sammen med bilens trepunktsbelte.

Pass på at barnet ikke legger beltet under armen. Det kan føre til alvorlige indre skader ved en eventuell kollisjon. Det er også viktig at beltet ligger over hoftene, ikke magen, og strammes godt.

Tryggest bakovervendt

For de mindre barna gir bakovervendt sikring klart best sikkerhet. Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er fire år.

Både kollisjonstester og reelle ulykker viser at det sikreste for små barn er å være sikret i et bakovervendt barnesete. Små barn har et stort og tungt hode i forhold til resten av kroppen. Samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet enn hos større barn og voksne.

Det er tidligere laget en animasjon om hvorfor barn i bil skal sikres bakovervendt lengst mulig , den kan du se her.

 

Del dette på:

Facebook Twitter