Gode tips når du kjøper sykkelhjelm 

En god sykkelhjem er en viktig investering. Her er våre beste tips for å finne den hjelmen som passer best til både store og små. 

Sykkelhjelmen skal også være CE-godkjent, som betyr at hjelmen møter den europeiske sikkerhetsstandarden.   

-Se etter CE-merket: EN 1078 for vanlig sykkelhjelm eller EN 1080 for barnehjelmer med grønn spenne. Merk at det selges sykkelhjelmer som ikke er CE-godkjent gjennom ulike nettbutikker. Disse bør du ikke kjøpe, sier Røssland Nestås.

Tåler ett sammenstøt  

Har hjelmen din blitt utsatt for et kraftig sammenstøt? Da bør du bytte den ut.   

En hjelm er laget for å tåle ett støt, ikke fem eller ti. Husk at en alvorlig skade i hjelmen ikke nødvendigvis er synlig. Er du i tvil? Bytt hjelm.  

Ikke kjøp brukt hjelm  

Har du vurdert å kjøpe en brukt hjelm? Eller kanskje barnet ditt har arvet en hjelm fra en eldre fetter eller kusine? Husk at det ikke er så lurt.  Selv om hjelmen er forholdsvis ny, har du ingen kunnskap om hvilken skader den er utsatt for. For egen sikkerhet anbefaler vi alltid å kjøpe ny hjelm, sier Røssland Nestås.  

En vanlig sykkelhjelm har en levetid fra fem til syv år. Dette kommer an på hvor mye slitasje den utsettes for. Mye sol, vind og svette er elementer som tærer på hjelmen. 

Han legger til at det også kan være lurt å sjekke hjelmens produksjonsdato som du finner inni hjelmen. Hjelmens kvalitet reduseres fra den dagen den blir produsert og du vet aldri hvor lenge en hjelm har lagt på lager eller i butikkhyllene.   

Slik velger du rett hjelm  

  1. Finn en hjelm som passer ditt hode, prøv ulike hjelmer  
  1. Velg en MIPS-hjelm  
  1. Sørg for at hjelmen er godkjent i henhold til europeiske standarder som nevnt over  
  1. Velg en hjelm du faktisk ønsker å bruke. Kjøper du hjelm til barn bør barnet være med i butikken for å prøve hjelmen og velge farge  
  1. Husk at hjelmen må dekke panne, tinninger og bakhodet  

Når bør hjelmen byttes?  

Kanskje oftere enn du skulle tro! Sykkelhjelmen er laget av EPS-materiale (isopor) og plast. Dette er materialer som slites selv om hjelmen ikke er i bruk. Bytt derfor hjelmen etter syv år og sjekk produksjonsdato når du kjøper hjelm.