Belte i buss

Det er flere grunner til at du må bruke beltet også i bussen. Det er påbudt å bruke belter i busser der det er montert med unntak av bybusser og du risikerer å bli bøtelagt dersom du lar være.

Det er også smart å bruke beltet i bussen for din egen og andres sikkerhet. Bussen er stor og tung og det er store krefter i sving om det skulle skje en ulykke, og ulykker med buss skjer. Bruker du ikke beltet og bussen havner i en ulykke, blir du mest sannsynlig slengt rundt i bussen. Da kan du skade deg selv og andre som du risikerer å treffe på i bussen.

Det er heldigvis få som blir drept eller hardt skadd i bussulykker. Der hvor ulykker har skjedd, viser det seg at de fleste som har omkommet eller blitt hardt skadd ikke har brukt bilbelte. Derfor er bruk av bilbelte i bussen en avgjørende faktor på skadeomfanget ved en ulykke.

Bruk belte på barna

Ikke alle busser har montert setebelter og enkelte busser (bybusser) har ikke krav om monterte setebelter. De kan heller ikke kjøre over 70 km/t. Her kan du lese mer om hva lovverket sier om sikring i buss (Lovdata).

Reiser du med barn på buss, er det også viktig at de er riktig sikret i bilstol og setebelte. Reiser du med de aller minste, kan det være lurt å ta med eget barnesete i tilfelle det ikke finnes i bussen eller at barnesetene allerede er opptatt. Du kan lese mer om våre anbefalinger om sikring av barn i buss.