Det er viktig at alle som sitter i bilen bruker bilbelte - og bruker det riktig. Bilbelte er et enkelt og effektivt sikkerhetstiltak for deg og dem du reiser sammen med.

I Norge har litt over 100 personer omkommet i trafikken de siste årene. Av de 108 personene som omkom i 2018 døde 70 personer i bil. 33 % brukte ikke bilbelte eller brukte det feil. I periode 2005 – 2018 var det 39 % av de omkomne personene i bil som ikke brukte bilbelte. Å bruke bilbelte kan bety forskjellen på liv og død hvis ulykken først er ute.

Hvorfor du bør bruke bilbelte

  • Sitter du i forsetet eller er forsetepassasjer, vil bruk av bilbelte redusere sannsynligheten for å bli drept med 40-50 % i en ulykke.
  • Sitter du i baksetet uten å ha bilbeltet på, er du også til stor fare for de andre i bilen ved en kollisjon.
  • Bruker du ikke bilbelte, kan du i 2019 få gebyr på 1500 kroner, både i bil og buss.

Bilbelte i buss

Selv om det er belter i buss og det er lovpålagt å bruke disse, velger mange å ikke bruke det. Ved å ikke bruke belte, utsetter du deg selv og andre i bussen for fare. Statens havarikommisjon sine undersøkelser av alvorlige bussulykker viser at manglende beltebruk i buss kan få fatale konsekvenser.

Hvordan feste bilbeltet riktig

Bilbeltet skal holde deg fast i setet. Beltet er plassert slik at det skal ligge på kroppens sterkeste deler. For at bilbeltet skal beskytte deg best mulig, skal det være festet tett inntil kroppen og det må ikke være vridd. Du bør åpne eller ta av tykke ytterklær. Det skal ligge stramt nede på hoften og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, husk å stram beltet til. Husk å sjekke at beltet ligger riktig i løpet av turen.

Å bruke bilbelte er et effektivt hjelpemiddel for å sikre deg som bilfører eller passasjer. Konsekvensene hvis du ikke bruker belte er ofte svært alvorlige. Gjør det til en god vane med å klikke på deg beltet med en gang og alltid når du sitter i bil eller buss!

Film fra Statens havarikommusjon om viktigheten av riktig beltebruk

Visste du at… 

Å kollidere i 50 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 10 meter.
Å kollidere i 70 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 19 meter.
Å kollidere i 90 km/t uten bilbelte tilsvarer et fall på 32 meter.