Barn står på en busstopp i snøvær, og en rød buss venter.

Belte i buss

Det er flere grunner til at du må bruke beltet også i bussen. Det er påbudt å bruke belter i busser der det er montert, med unntak av bybusser, og du risikerer å bli bøtelagt dersom du lar være. 

Bruk bilbelte for din og andres sikkerhet

Det er også smart å bruke beltet i bussen for din egen og andres sikkerhet. Bussen er stor og tung og det er store krefter i sving om det skulle skje en ulykke, og ulykker med buss skjer. Bruker du ikke beltet og bussen havner i en ulykke, blir du mest sannsynlig slengt rundt i bussen. Da kan du skade deg selv og andre som du risikerer å treffe på i bussen. 

Hva sier lovverket om bruk av belte i buss

For buss, med unntak av buss gruppe M3 klasse I («bybuss»), gjelder:

a.Bilbelte og annet utstyr til sikring av personer skal brukes av sittende.

b. Barn yngre enn 3 år skal i buss bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært bilbelte. Når slikt utstyr ikke er tilgjengelig, skal ordinært bilbelte brukes på egnet måte. Barn som er 3 år eller eldre skal bruke ordinært bilbelte på egnet måte.

Informasjonen er hentet fra Lovdata. 

Det er heldigvis få som blir drept eller hardt skadd i bussulykker. Der hvor ulykker har skjedd, viser det seg at de fleste som har omkommet eller blitt hardt skadd ikke har brukt bilbelte. Derfor er bruk av bilbelte i bussen en avgjørende faktor på skadeomfanget ved en ulykke. 

Bildet viser et barn som sitter i en bakovervendt intergrert barnesete i buss.

Barn i buss

Reiser du med barn på buss, er det også viktig at de er riktig sikret i bilstol og setebelte. Ta kontakt med busselskapet for å høre om de har utstyr tilgjengelig til ditt barn.

Her kan du lese mer om barn i buss og våre anbefalinger