Sammen med Martin Lilleberg (NRK Super FlippKlipp) og Haakon Dobloug ønsker Trygg Trafikk å få enda flere skoler til å prioritere tryggere skoleveier.

– I år er det ti år siden den første hjertesoneskolen ble etablert på Sørlandet. Det markerer vi med en helt ny hjertesonesang og -dans produsert av Martin Lilleberg og Haakon Dobloug, forteller spesialrådgiver Torunn Mevik i Trygg Trafikk.
Lilleberg og Dobloug har kastet seg rundt og laget en ny låt, og ikke minst en helt ny dans, som en del av feiringen.
– Det er ekstra meningsfullt når et prosjekt både er morsomt å jobbe med og samtidig føles viktig – og Hjertesone er nettopp et slikt prosjekt! Skoleveien handler om så mye mer enn å komme seg fra A til B; den rommer vennskap, utforsking, selvstendighet – og av og til lek, sier Lilleberg.
Barn flest går eller sykler til skolen
De aller fleste barn går, sykler eller bruker elsparkesykkel til skolen (7 av 10). Derfor er det viktig å gjøre skoleveien tryggest mulig for barna.
– Selv husker jeg et år på barneskolen hvor jeg syklet til og fra på enhjulssykkel. Det hadde aldri gått uten en trygg skolevei fordi jeg var forferdelig dårlig på ett hjul i starten. En trygg skolevei gjorde en ellers kjedelig etappe til lek og læring, og det ønsker jeg at flere skal ha mulighet til å velge, sier Lilleberg.
Hjertesone er et effektivt tiltak for å redusere biltrafikken rundt skoler og oppmuntre flere barn til å gå eller sykle. Når skolen, elever, foreldre og lokalsamfunnet samarbeider om å skape tryggere nærmiljø, er det lettere å la barna bruke beina til skolen.
– Vi ønsker å motivere barna til å bevege seg mer i hverdagen, derfor har vi fått laget en dans med enkle bevegelser. Denne kan brukes til skoleavslutninger, i gymtimer eller andre steder skolen finner det nyttig. Målet er å få frem det sammensatte budskapet for prosjekt Hjertesone: Når flere går eller sykler til skolen, vil færre foreldre kjøre og barna blir tryggere i skolens nærmiljø. Det blir mindre forurensing og elevene får beveget seg både før og etter skoletid, sier Mevik.
4 av 10 har utrygg skolevei
Vi vet at 40 prosent mener at skoleveien er utrygg, og tett biltrafikk er en av årsakene til dette.
– Nå jobber vi for å få enda flere skoler til å lage egne hjertesoner. Vi vet at dette er positivt for barnas helse og trivsel. Dette handler ikke bare om fysisk tilrettelegging for å skjerme barna for trafikk, aller viktigst er jobben med å spre kunnskap og skape gode holdninger i trafikken hos både elever, lærere og foreldre, sier Mevik.
16 prosent mindre bilkjøring til og fra skolen
Transportøkonomisk institutt har evaluert arbeidet med hjertesoner. Resultatene viser at tiltaket påvirker trafikkulturen blant foresatte og elever. 16 prosent leverer og/eller henter sjeldnere med bil enn før de fikk hjertesoner. 14 prosent sier at deres barn sykler mer, og 10 prosent svarer at barna går oftere til og fra skolen.
– Over halvparten av skolene rapporterer at Hjertesone har bidratt til mer systematisk trafikksikkerhetsarbeid og større bevissthet rundt trafikksikkerhet blant foresatte, ansatte og elever. Derfor mener vi at hjertesoner gjør barna tryggere, sier Mevik.