Slik finner du riktig sykkel til ungene

Når barna skal ut på sin første sykkeltur er det noen ting du bør tenke på. Å velge riktig sykkel til ungene er avgjørende for at de skal få et godt forhold sykkelen.

Det er flere faktorer som spiller inn for at barnas første sykkeltur skal bli en morsom, sikker og komfortabel opplevelse. Sykkelen skal selvsagt falle i smak hos sin unge eier, men sykkelens vekt, størrelse og utstyr har også en betydning for barnets mestringsfølelse og trygghet på sykkelsetet.

Sykkelsjekken

Det første du må gjøre når du kjøper sykkel til barna, er å foreta en enkel sykkelsjekk. Tilfredsstiller sykkelen kravene som er påbudt ved sykling på offentlig vei?

Sykkelen skal ha en fungerende ringeklokke, tilstrekkelige reflekser og to separate bremser. Det er viktig at barnet klarer å bremse og stanse kontrollert. Derfor bør sykkelen ha bremser som er tilpasset barn og som virker mykt slik at barnet lett klarer å trykke inn bremsen.

Velg riktig størrelse på sykkelen

Barnets alder er en pekepinn på hvilken størrelse hjulene på sykkelen bør ha. Om sykkelen har for store hjul i forhold til barnet, vil sykkelen bli vanskelig å styre og barnet vil lettere miste kontrollen. Barn skal kunne sette begge bena i bakken når de sitter på setet.

Samtidig har sykkelens vekt en betydning. En lett sykkel er enklere å manøvrere, og derfor bør sykkelen du velger være så lett som mulig. Den aller første sykkelen bør også være lett å trå med og dermed ha lave gir. Da er det enklere for ungene å komme i gang selv og læringsprosessen går raskere.

Inkluder ungene i kjøpet

Å få ny sykkel er stor stas! Inkluder ungene i sykkelkjøpet slik at de får en sykkel de liker og gleder seg til prøve ut. Gi også ungene en enkel opplæring i hvordan de vedlikeholder sin egen sykkel. Da vil de få et tettere forhold til sin første sykkel, samtidig som sykkelen varer lenger.

Sist, men ikke minst: Husk hjelm fra første dag.

Ting du må tenke på før du kjøper den første sykkelen til ungene

  1. Sørg for at sykkelen er godkjent i henhold til loven
  2. Se til at størrelsen på hjulene passer ditt barns alder
  3. Vekt er viktig! En lett sykkel er enklere å manøvrere
  4. Kjøp en sykkel barnet er komfortabel med og som barnet liker
  5. Husk hjelm